En enslig sykepleier har råd til under 2 prosent av boligene på markedet i Oslo, Asker og Bærum
En normalt lønnet sykepleier har kun råd til 1,5 prosent av boligene i Oslo. I Asker og Bærum er kun 1,8 prosent av boligene aktuelle.
Økonomi og næringsliv: Utvalget er lite hvis en sykepleier ønsker å komme seg inn på markedet i Oslo og omegn.
Det viser tall fra Eiendom Norge som to ganger i året presenterer sin såkalte sykepleierindeks. De tar utgangspunkt i snittlønn for en sykepleier, 639 257 kroner i 2022, fordi det representerer en typisk god norsk inntekt.
– Boligmarkedet er blitt enda mindre tilgjengelig for folk med vanlige inntekter. I Oslo er det så godt som uoppnåelig, skriver Eiendom Norge i en pressemelding onsdag.
Det er tatt utgangspunkt i at en hensiktsmessig leilighet for enslig person er 40 kvadratmeter.
Norsk Sykepleierforbund sier det er formålstjenlig å se på sammenhengen mellom inntekt og bomuligheter for enslige, siden over en million nordmenn bor alene, ifølge Statistisk sentralbyrå. Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sier til NTB at en god del sykepleiere tjener langt under snittallene Eiendom Norge legger til grunn.
– De tallene inkluderer både overtid og ulempetillegg. Snittlønnen for en sykepleier på sykehus ligger vel 150.000 kroner under tallene Eiendom Norge bruker, sier hun.
Unntaket er det sentrale Østlandet, hvor boligprisene har etablert seg på et svært høyt nivå.
I Trondheim, Bergen og Stavanger ville en normalt lønnet sykepleier kunne finansiere kjøp av henholdsvis 24, 26 og 30 prosent av boligene.
Størst tilgang til boligmarkedet har sykepleieren hvis vedkommende skal bosette seg i Porsgrunn/Skien. Der vil normallønna kunne dekke utgifter til lån og kjøp av 55 prosent av boligene.
Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet påpeker at man må kunne bo nær arbeidsstedet sitt.
– Det er nesten umulig for sykepleiere å komme seg inn på boligmarkedet i det desidert største arbeidsmarkedet, nemlig Oslo. Siden mange jobber turnus og natt, kan heller ikke alle ha lang reisevei, sier Larsen til NTB.
– I Oslo har indeksen falt fra 13 av 100 boliger i 2013 til 1,5 av 100 i 2022. Boligvalgfriheten for sykepleieren har gått ned på tross av økt boligbudsjett, siden boligprisene har vokst raskere enn boligbudsjettet, sier Lund.
Fram til 2014 var ikke Oslo i noen særstilling i Norge, men så tok boligprisene av. Til sammenligning har prisene i Trondheim, Bergen og Tromsø også økt siden 2014. Valgfriheten der for sykepleieren er likevel større enn i Oslo, fordi boligprisveksten ikke har løpt fra boligbudsjettet.
– I gjennomsnitt har boligprisene aldri vært høyere enn de var i 2022. For å få finansiering av en hensiktsmessig bolig i Oslo nå bør man ha en årslønn på 775.000 kroner. I Porsgrunn holder det med 470.000 kroner, sier Lund.
Analyse- og modelldirektør Anders Francke Lund i Eiendomsverdi AS skriver i meldingen at indeksen på landsbasis viser at norske boligpriser fortsatt er relativt lave.
Lund sier indeksen over et tiår viser en dramatisk utvikling i tilgangen på egen bolig for vanlige lønnsmottakere.