Macrons pensjonsreform møter sterk motstand
President Emmanuel Macron legger i dag fram sin varslede til pensjonsreform. Den vil trolig resultere i omfattende streiker og protester i Frankrike.
Arbeidsliv: Macron foreslår blant annet å heve pensjonsalderen gradvis fra neste år.
– Det er bare én måte å gjøre det på, om vi skal snakke i klartekst. Siden vi lever lenger, er løsningen å jobbe lenger. Minimumsalderen for å få full pensjon vil gradvis økes fra 62 til 65 år innen 2031, sa han i et TV-intervju i slutten av oktober.
Om ikke endringen innføres, vil regjeringen bli nødt til å redusere pensjonsutbetalingene, sa Macron, som samtidig understreket at han er åpen for å diskutere reformen med fagforeninger og gjøre potensielle justeringer.
Et lignende forslag om pensjonsreform skapte stort oppstyr og landsomfattende streiker og demonstrasjoner i 2019, under Macrons første periode i embetet. Under koronapandemien ble reformen lagt på is.
De fleste opposisjonspartiene er motstandere av pensjonsendringene. Det samme er mange franskmenn, viser meningsmålinger.
Fagbevegelsen har også denne gangen varslet omfattende streiker og protester dersom reformene settes ut i livet.
– Dersom Emmanuel Macron vil gjøre dette til alle reformers mor, så vil det for oss bli alle kampers mor, sier Frédéric Souillot i det mektige fagforbundet FO.
Pensjonsreformen vil trolig bli avgjørende for Macrons presidentskap, og eventuelle streiker vil ramme fransk økonomi som fra før sliter tungt på grunn av koronapandemien og energikrisen.
Macron planla opprinnelig å legge fram forslaget i desember, men frykt for store streiker i julehøytiden fikk ham til å utsette det i ytterligere noen uker.
Alt da Macron ble valgt til president i 2017, slo han fast at franskmenn «må jobbe mer» og at pensjonssystemet måtte endres.
Macron ble gjenvalgt for en ny periode i april, men i juni tapte alliansen hans flertallet i nasjonalforsamlingen. Det vil gjøre det langt vanskeligere for regjeringen å få vedtatt lover.
Mandag ettermiddag vil statsminister Elisabeth Borne legge fram detaljene i forslaget, og flere store fagforbund skal ha møter utover kvelden for å ta stilling til hvordan de skal svare.
(©NTB)