Rekordvarme i Europa
En rekke europeiske land har satt varmerekorder i løpet av årets første dager.
Ulykker og naturkatastrofer: I Warszawa viste gradestokken 18,9 grader søndag, 4 grader mer enn det som noensinne er målt i den polske hovedstaden i januar.
Bilbao i Spania hadde 25,1 grader, det samme som gjennomsnittstemperaturen vanligvis er i juli og mer enn 10 grader over det normale gjennomsnittet for januar, ifølge BBC.
Andre deler av Spania opplever også høye temperaturer, og i deler av Catalonia, inkludert Barcelona, er det innført restriksjoner for bruk av vann.
Den nye januar-rekorden i Belarus er på 16,4 grader, rundt 4,5 grader mer enn det som noensinne er målt i januar.
Også i Sveits har gradestokken vist over 20 grader, og på skistedene i Alpene er det usedvanlig lite snø i år.
Krympende isbreer i Alpene kan på sikt true vannforsyningen til flere europeiske land, advarer eksperter.
Menneskeskapte klimaendringer får skylden for at hetebølgene blir stadig kraftigere, hyppigere og mer langvarige.
Gjennomsnittstemperaturen i verden har steget med 1,1 grad siden førindustriell tid, og ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) er det 50 prosent sannsynlighet for at den vil overstige 1,5 grader i løpet av de neste fem årene.
I Parisavtalen fra 2015 ble verdens land enige om å begrense den globale oppvarmingen til «godt under» 2 grader, sammenlignet med det som ble målt mellom 1850 og 1900.
Også i Nederland, Liechtenstein, Litauen, Latvia, Tsjekkia, Danmark og Belarus er det registrert rekordhøye temperaturer de siste dagene, og det er også målt rekordvarme i regioner i Tyskland, Frankrike og Ukraina.
Storbritannia, Irland, Frankrike og Spania konstaterte nylig at 2022 var det varmeste året som noensinne er målt.
(©NTB)