Lula er tatt i ed som Brasils president
Luiz Inacio Lula da Silva er tatt i ed som Brasils president. Det ble feiret på en måte som minner om en rockefestival i hovedstaden Brasilia.
Politikk: Lula ble tatt i ed i nasjonalforsamlingen søndag. Der lovet den 77 år gamle tidligere metallarbeideren å opprettholde, forsvare og rette seg etter landets grunnlov.
– Demokratiet var den største vinneren i valget, sa han.
Lula tok opp flere av sine kampsaker. Han gjentok at han vil stanse avskogingen av Amazonas, at Brasil skal være i spissen for den globale økonomien, at små og mellomstore bedrifter skal styrkes og at han vil gjøre opp for urettferdigheten urfolk har opplevd.
Han fremhevet også at han vil samarbeide med folket om å gjenbygge Brasil. Lula sa at han ikke vil hevne seg på høyresiden, men la til at de som har begått feil, må stå til rette for dem. Den feilslåtte koronahåndteringen skal granskes, sa han.
Videre lovet Lula å gjøre om på liberaliseringen av våpenlovene.
Lula tilhører venstresiden og var president fra 2003 til 2010. Han beseiret den omstridte presidenten Jair Bolsonaro med knapp margin i valget i oktober.
Det var store sikkerhetstiltak i Brasilia i forbindelse med presidentinnsettelsen. Det har vært er frykt for vold fra ytterliggående Bolsonaro-tilhengere.
Sist Lula var president løftet han millioner ut av fattigdom med sin økonomiske politikk. Han tar nå over et land med en stagnert økonomi og en splittet befolkning.
Blant de store oppgavene Lula skal gå løs på, er løftet om å stanse avskogingen av Amazonas. Det er upopulært i skogsområdene, der flere har tjent på Bolsonaros mer liberale avskogingspolitikk.
En rekke statsoverhoder deltok i seremoniene i Brasilia, blant dem den spanske kongen Felipe og den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier. Det er også en lang rekke tilreisende brasilianere som hadde tatt turen til hovedstaden.
– Rist din maracas, livet blir bedre med Lula som president, lød en av sangene.
Lula har lovet å gjøre Brasil lykkelig igjen og vist til den økonomiske veksten i hans første periode. Kritikere peker på at det også var en periode preget av utbredt korrupsjon. Lula ble selv korrupsjonsdømt i en dom som nå er opphevet.
Flere i urbefolkningen har vært Bolsonaros største kritikere. De feiret Lula søndag.
– Jeg kom for å se Lula tas i ed fordi jeg ikke liker Bolsonaro. I motsetning til ham, har Lula respekt for urbefolkningen, sier Bepkriti Teseia.
15-åringen Sofia de Souza Martins kom i Brasils gule og grønne farger, som Bolsonaros tilhengere har forsøkt å gjøre til sine.
– Disse fargene tilhører alle, sier Sao Paulo-eleven som har reist rundt 1.000 kilometer i buss for å få med seg arrangementet.
Bolsonaro selv har allerede dratt fra både Brasilia og Brasil. Han er i Florida i USA.
– Det er et historisk øyeblikk. La oss gjøre det til et vendepunkt, sier Joliel Silva, som hadde med seg et regnbueflagg.
Lula ble etterfulgt av Dilma Rousseff i 2011. Hun ble stilt for riksrett i 2016, mens Lula selv satt fengslet i 2018 og 2019 for korrupsjonsdommen, som nå er opphevet.
– Å se Lula komme tilbake til makten er ubetalelig. Vi gråt så mange tårer da vi så ham i fengsel og fryktet at han ikke skulle slippe ut. Men vi hadde alltid håpet, sier Loide Farias.
– Ingen land har like gode forutsetninger som oss til å bli en miljøstormakt, sa Lula.
Festen fortsetter utover kvelden med en seremoni i presidentpalasset og en storslått konsert. Det er også fest i Brasilias gater, der titusenvis av Lula-tilhengere har samlet seg. Det er anslått at opp mot 300.000 mennesker ville delta i feiringen.
Der fortsatte de søndag festen fra nyttårsaften. Nyhetsbyrået AFP kaller det «Lulapalooza» og skriver at presidentinnsettelsen minner om en rockefestival.
Det var flere timer lange køer for å komme inn på plassene foran presidentpalasset og kongressbygningen. Flesteparten var kledd i den røde fargen til Lulas arbeiderparti (PT).
For venstresiden i Brasil er det en jubelens dag.