Same procedure for kongefamilien: Jul på Kongsseteren
Plumpudding, pinnekjøtt og dansk juleand står på julemenyen for kongefamilien. I rødt, hvitt og blått stilte seks av dem til fotografering.
Kuriosa og kjendiser: – Kongeparet skal tradisjonen tro feire jul på Kongsseteren. Kronprinsfamilien tilbringer julen på kronprinsparets hytte i Uvdal. 1. juledag deltar kongeparet på høytidsgudstjeneste i Holmenkollen kapell, opplyser Slottet til NTB.
Kong Haakon og dronning Maud fikk Kongsseteren, som ligger på Voksenkollen i Oslo, i gave fra det norske folk etter kroningen i 1906. Villaen brukes mest om vinteren, og særlig til julefeiring.
Hvor prinsesse Märtha og hennes mann Durek Verrett skal feire jul, er ikke kjent.
– Det er privat, sier hennes manager Camilla Scheele Carlsen til NTB.
Legene på Rikshospitalet har derfor startet forberedelser for lungetransplantasjon.
Samme dag stilte hun og ektemannen til fotografering i den røde salongen på Slottet. Sammen med dem var de to yngste barna, prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus – sistnevnte med et muntert juleslips.
De andre to damene var kledd i mørkeblått, kronprinsessen med hvitt skjørt, mens kongen og kronprinsen hadde småmønstrede røde slips. Dermed var de norske fargene alle godt representert.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit gjorde som så ofte før: De holdt hverandre i hendene.
Det serveres nemlig både pinnekjøtt, torsk, lutefisk, rakfisk, ribbe, samt krumkaker og multer.
Fra Storbritannia kommer tradisjonen med plumpudding og mince pie, og fra den svenske og danske familien har de blant annet med seg svensk juleskinke og dansk juleand, ifølge Slottets opplysninger.
De årlige julebildene av kongefamilien får alltid stor oppmerksomhet, i likhet med NRKs juleintervjuer. Fredag kom det fram i et intervju med kronprinsparet at helsen til kronprinsesse Mette-Marit er vesentlig forverret som følge av sykdommen lungefibrose.
Kongeparet utgjorde selvsagt midtpunktet – dronning Sonja i en offwhite kjole pyntet med kraftige, røde perler og en liten brosje med julebjeller.
Den norske kongefamilien har som kjent røtter fra både Norge, Sverige, Danmark og England. I løpet av julehøytiden spiser de derfor tradisjonelle retter fra alle de fire landene – men ikke alt på samme dag, bekrefter Slottet:
(©NTB)








