LIVESENTER
Menu
Fra uke 30 i juli til uke 40 i oktober har den norske produksjonen bare dekket 85 prosent av bestillingene for storfe. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

Nortura utelukker ikke import av julemat

Mangel på norsk kjøtt og egg de siste månedene gjør at Nortura ikke kan utelukke at deler av julematen må importeres i år.

Av NTB | 30.09.2025 02:17:46

Økonomi og næringsliv: Norsk egg- og kjøttråvare (NOEK) rapporterer om underdekning på det meste av norske matvarer innen kjøtt og egg, melder Nationen.

Fra uke 30 i juli til uke 40 i oktober har den norske produksjonen bare dekket 85 prosent av bestillingene for storfe, 78 prosent for slaktegris, 58 prosent for lam og 87 prosent for egg.

Det er for tidlig å si noe om det blir nok norsk ribbe til jul, sier direktør Ole Nikolai Skulberg i NOEK til Nationen

– Men det er importkvoter som blir tilgjengelige i desember, sier han.

Han understreker at aktørene kan supplere med import i den grad det er nødvendig.

– I all hovedsak regner vi med at det er norsk ribbe som vil bli budt fram til norske forbrukere, sier Skulberg.

Samtidig understreker han at tallene ikke er godt egnet til å si noe om hvor stor underdekningen er.

– Dekningsgrad er mer uttrykk for en teknisk fordeling av slakt og egg over forsyningsplikten. Det gir ikke nødvendigvis det beste bildet av den reelle markedsdekningen. Man må se det faktiske behovet over noe mer tid, men slik markedet er nå er det behov for å supplere med import av både storfe og gris, sier Skulberg.

Det eneste unntaket er sauekjøtt, der etterspørselen har vært langt mindre enn tilgangen. Ferskvaredekningen på sauekjøtt har i snitt vært på 132 prosent de siste ukene.

(©NTB)

Flere nyheter: