Menu
Rune Midtun blir stortingsrepresentant for FrP om de siste meningsmålingene holder seg frem til valget. FOTO: FrP

Uventet rentekutt svekker kronen – dette skal vi rydde opp i

Et rentekutt til 4,25 prosent 19. juni kom svært uventet før valget. Nå er krona svekket ytterligere og renta kan gå opp igjen. Slik vil FrP rydde opp i krisen.

Av Egil M Solberg | 22.07.2025 18:19:13

Økonomi: Norges Bank overrasket markedet med et rentekutt til 4,25 prosent 19. juni. Etter dette har den norske kronen svekket seg betydelig, spesielt mot euro, som nå koster rundt 11,90 kroner, opp fra 11,48 før kuttet. Også mot dollar har kronen falt.

En svakere krone bidrar til høyere importert inflasjon, noe som gjør det vanskeligere for sentralbanken å gjennomføre ytterligere rentekutt fremover. Kronen er nå svakere enn Norges Banks egne anslag.

For de som håpet på lavere boligrente før jul, kan dette være dårlig nytt. Ifølge prognoser vil boligrenten ligge på rundt 4,60 prosent i slutten av 2028, ned fra en topp på 6,00 prosent i første kvartal 2025.

Potensielle effekter av reduserte transportkostnader – FrP-tiltak

Med et nytt borgerlig flertall på stortinget, kan flere tiltak raskt settes i kraft for å rydde opp i den negative økonomiske utviklingen landet har vært preget av de siste fire årene.

– Kommer vi i posisjon og får jeg plass på stortinget, skal jeg kjempe for reduksjon i avgiftene på både diesel og bensin, samt strøm. Det vil gi ha en umiddelbar og positiv effekt for alle landets innbyggere og næringer, sier Rune Midtun i FrP fra Karmøy.

Dramatiske reduksjoner i avgifter på drivstoff og lavere, stabile strømpriser vil ha flere effekter på norsk økonomi.

Inflasjon: Lavere transportkostnader og strømpriser vil direkte redusere husholdningenes utgifter og bedriftenes produksjonskostnader. Dette vil bidra til å dempe inflasjonen, da prisveksten på varer og tjenester vil avta.

Økonomisk vekst: Reduserte kostnader kan stimulere økonomisk aktivitet. Husholdninger vil ha mer disponibel inntekt, noe som kan øke konsumet. Bedrifter vil få lavere driftskostnader, noe som kan føre til økt investering, produksjon og sysselsetting. Dette kan bidra til økonomisk vekst.

Renter: Med lavere inflasjon og potensielt økt økonomisk aktivitet, vil Norges Bank få større handlingsrom til å kutte styringsrenten. En lavere inflasjon vil redusere behovet for høye renter for å holde prisveksten i sjakk.

Kronekurs: Effekten på kronekursen er mer kompleks. Lavere renter kan i utgangspunktet svekke kronen ytterligere, da det blir mindre attraktivt for utenlandske investorer å plassere kapital i Norge. Imidlertid kan en styrket økonomisk vekst og lavere inflasjon på sikt bidra til å stabilisere valutaen.

–FrP har en rekke forslag for å dempe kostnadene for folk og bedrifter, utover fjerning av formuesskatt og kutt i drivstoff- og strømpriser. Her er noen av de viktigste punktene Midtun ramser opp:

Halvering av matmomsen: Partiet foreslår å halvere momsen på matvarer for å gjøre dagligvarer billigere for husholdningene.

Reduserte skatter og avgifter generelt: FrP ønsker å la folk og bedrifter beholde mer av egen inntekt. Dette inkluderer skattelettelser til alle inntektsgrupper og kutt i en rekke avgifter som de mener tynger økonomien.

Fjerning av eiendomsskatt: De vil fjerne eiendomsskatten, da de mener boligen skal være et hjem, ikke et skatteobjekt.

Økt frikortgrense: FrP foreslår å øke frikortgrensen betydelig, noe som vil bety mye for mange som jobber deltid, spesielt studenter.

Kutt i byråkrati og offentlige utgifter: Partiet mener statens utgifter må ned, og foreslår kraftige kutt i det de beskriver som et stadig voksende byråkrati, samt kutt i bistand og symbolske klimatiltak.

Reduserte bilavgifter: Utover drivstoffavgifter ønsker FrP å redusere engangsavgiften på nye biler for å gjøre trygge familiebiler rimeligere. De vil også fjerne flypassasjeravgiften.

Bort med bompenger: FrP ønsker å avvikle alle bomprosjekter og fjerne bompengegjelden.

Økt minstepensjon: De foreslår å øke minstepensjonen for å bedre økonomien til de med lavest pensjon.

Andre avgiftsreduksjoner: FrP vil kutte avgifter på grensehandelsvarer som alkohol, snus og emballasjeavgiften, for å bringe prisene ned mot svensk nivå. De foreslår også reduksjon i engangsavgiften på nye biler og fjerning av flypassasjeravgiften.

En helt ny hverdag for alle

– FrPs politikk vil samlet sett ha betydelige effekter på norsk økonomi, forklarer Midtun og lister opp.

Inflasjon: Summen av disse tiltakene vil sannsynligvis gi en betydelig dempende effekt på inflasjonen. Direkte kutt i avgifter på drivstoff, strøm og mat vil umiddelbart redusere husholdningenes levekostnader og bedriftenes produksjonskostnader. Dette vil føre til lavere prisvekst på en rekke varer og tjenester. Fjerning av formuesskatt og andre skattelettelser kan også bidra til å redusere kostnadene for bedrifter, noe som igjen kan dempe prispresset.

Økonomisk vekst: Reduserte kostnader for både husholdninger og bedrifter vil kunne stimulere økonomisk aktivitet. Husholdninger vil ha mer disponibel inntekt, noe som kan føre til økt konsum. Lavere driftskostnader for bedrifter kan stimulere til økte investeringer, produksjon og dermed sysselsetting. Dette vil bidra til økonomisk vekst. Fjerning av formuesskatt kan også oppmuntre til investeringer i næringslivet, da det blir mer lønnsomt å eie og drive bedrifter i Norge.

Renter: Med en lavere inflasjon og potensielt økt økonomisk aktivitet, vil Norges Bank få større handlingsrom til å kutte styringsrenten. En lavere inflasjon vil redusere behovet for høye renter for å holde prisveksten i sjakk. Dette vil igjen føre til lavere boliglånsrenter og generelt billigere lån for både forbrukere og bedrifter, noe som ytterligere kan stimulere økonomien.

Kronekurs: En styrket økonomisk vekst og lavere inflasjon på sikt vil bidra til å stabilisere valutaen. Hvis de foreslåtte kuttene i avgifter og skatter fører til en mer robust og konkurransedyktig norsk økonomi, kan dette på lengre sikt bidra til en sterkere krone.

Slik skal skattekuttene finansieres – det handler om prioriteringer

– Vi vil rett og slett prioritere folk og næringsliv foran symbolpolitikk og sløsing, tordner Midtun.

FrP foreslår å dekke kostnadene ved sine skatte- og avgiftskutt gjennom en rekke innstramminger og omfordelinger i statsbudsjettet.

– I tillegg til å kutte i symbolske klimatiltak og subsidier, samt å redusere bistanden ned til det anbefalte EU-målet (som er 0,7% av BNI), peker partiet på følgende områder for inndekning:

Kutt i byråkrati og offentlig administrasjon: FrP ønsker en modernisering av norsk offentlig forvaltning med sikte på å forenkle og deregulere samfunnet, og redusere omfanget av offentlig administrasjon. Dette innebærer kutt i det de beskriver som et «stadig voksende byråkrati».

Reduksjon i utgifter til innvandring og integrering: Partiet foreslår kutt i tilskudd til vertskommuner for asylmottak, stønader til beboere i asylmottak, og reiseutgifter for flyktninger. De ønsker også å redusere byråkratiet knyttet til integrering.

Økt utbytte fra statlige selskaper og fond: FrP har foreslått å ta et betydelig utbytte fra Folketrygdfondet, samt økt utbytte fra Statkraft og Argentum. Dette er midler som tradisjonelt ofte reinvesteres eller legges til fondets kapital.

Avvikling av spesifikke fond og prosjekter: De har blant annet foreslått å avvikle Nysnø Klimainvesteringer.

Flere nyheter: