Mot brakvalg for ytre høyre-parti i Japan
Japans konservative regjeringskoalisjon ligger an til å tape flertallet i overhuset ved søndagens valg, viser valgdagsmålinger.
Politikk: Populistpartiet Sanseito, som drev valgkamp med slagordet «japanere først», fremstår som en av de største vinnerne i valget.
Partiet har advart mot en «stille invasjon» av innvandrere og lovet skattekutt og velferdstiltak.
Koalisjonen mellom statsminister Shigeru Ishibas liberaldemokratiske parti (LDP) og koalisjonspartneren Komeito ventes å få rundt 41 mandater, mens de trengte å vinne 50 for å beholde flertallet, ifølge Nippon TV og TBS.
Sanseito får ifølge målingen mellom 10 og 22 mandater i overhuset i tillegg til det ene mandatet partiet sikret seg for tre år siden. I Underhuset har partiet kun tre plasser. De vil ha enda strengere innvandringslover, er imot globalisering og «radikal» kjønnspolitikk og vil ha en revurdering av klimapolitikken og vaksiner.
Kringkasteren NHKs valgdagsmåling tyder på at koalisjonen vinner mellom 27 og 41 mandater.
Overhuset har 248 seter, og søndagens valg gjaldt halvparten av dem.
Ishibas parti LDP har hatt regjeringsmakten i Japan nesten uavbrutt siden det ble dannet i 1955.
Statsministeren, som overtok i oktober, utfordres nå altså fra høyre. Dette til tross for at LDP også blir regnet som et overveiende konservativt og nokså nasjonalistisk og populistisk parti.
Prisen på ris er doblet siden i fjor på samme tid, og dette får følger i et land der 123 millioner innbyggere i gjennomsnitt spiser rundt 50 kilo ris hver.
Ris kostet i mai landbruksminister Taku Eto jobben. Det skjedde etter at han i en noe uheldig kommentar skrøt av at han selv aldri har måttet kjøpe ris fordi tilhengerne hans gir ham det han trenger og vel så det.
Kjerneinflasjonen i Japan er rett nok på vei nedover og lå på 3,3 prosent i juni, men dette inkluderer ikke matvarer og energi.
Ytre høyre-partiet Sanseito ble dannet under koronapandemien da det markerte seg ved å spre konspirasjonsteorier om vaksiner, internasjonale eliter og en rekke andre temaer, ifølge Reuters.
Nå hevder altså partiet at Japan står overfor «en stille invasjon» av migranter, og parallellene med Trumps Maga-bevegelse, tyske AfD og britiske Reform UK er mange.
– LDP og Komeito kan ikke lenger forholde seg tause til dette om de vil beholde støtten, sa han, med henvisning til Ishibas parti og deres koalisjonspartner.
– Ingrediensene er der, sier Jeffrey Hall, som er tilknyttet Kanda-universitetet i Tokyo og ekspert på japansk høyreside, til Reuters. Sanseitos budskap vinner særlig gehør hos unge menn, påpeker han.
Partiet har 440.000 følgere på sin YouTube-kanal, over tre ganger så mange som det LDP har.
Rundt 25,9 prosent av innbyggerne var i 2014 eldre enn 65 år, mens andelen var steget til 29,6 prosent i 2023, ifølge Statista. I Norge er andelen til sammenligning 18,8 prosent.
I 2050 regner myndighetene med at hver tredje japaner vil være 65 år eller eldre.
Resultatet har ikke direkte betydning for regjeringens overlevelse. Men dersom valgdagsmålingen stemmer, øker det presset på Ishiba. Statsministeren tapte også valget til det viktigere underhuset i oktober, og det ventes vanskelige tollforhandlinger med USA.
Regjeringens dalende støtte tilskrives blant annet høy prisvekst.
President Donald Trump har varslet 25 prosent toll på japanske varer fra 1. august, og dette er også dårlig nytt for Ishiba.
– Alle som reiste spørsmål ved innvandring, ble tidligere angrepet av venstresiden. Det gjør vi også, men vi høster også oppslutning, sa Sanseitos leder Sohei Kamiya, en 47 år gammel sanger og skuespiller, i et intervju med Reuters før valget.
Kritikere av Sanseito viser til at Japan i økende grad vil bli avhengige av migrasjon, ettersom befolkningen blir stadig eldre og fødselstallene går ned.
(©NTB)