Trump med milliardsøksmål mot WSJ-journalister, Murdoch, News Corp og Dow Jones
USAs president Donald Trump har levert et søksmål mot to Wall Street Journal-journalister, mediemogulen Rupert Murdoch og selskapene News Corp og Dow Jones for injurier.
Politikk: Det viser rettspapirer som er innlevert i en føderal domstol i Miami fredag.
Trump har tidligere truet med å saksøke etter at Wall Street Journal skrev at Trumps navn dukket opp i en personlig hilsen til Jeffrey Epstein, skriver Sky News.
Avisen meldte at brevet var ett av flere inkludert i en album for å markere Epsteins 50-årsdag, rundt tre år før de første anklagene om seksuelle overgrep mot Epstein dukket opp.
Men Trump svarte raskt med å si at han kom til å saksøke avisen og Rupert Murdoch, som er største eier i eierselskapet News Corp.
I et innlegg i sosiale medier etterpå beskrev Trump søksmålet som historisk.
– Dette søksmålet er fremmet ikke bare på vegne av deres favorittpresident, MEG, men også for å kunne fortsette å stå opp for ALLE amerikanere som ikke lenger tolererer krenkende lovbrudd fra falske nyhetsmedier. Jeg håper at Rupert og hans «venner» ser fram til mange timer med vitneforklaringer og vitnesbyrd som de må avgi i denne saken, skriver Trump på Truth Social.
Trump har beskrevet det angivelige brevet som WSJ har omtalt, som «svindel» og «falskt».
Ifølge avisen inngikk brevet i en samling gratulasjonsbrev som Epsteins medarbeider Maxwell hadde satt sammen som 50-årsgave til Epstein. Brevene var samlet i en skinninnbundet bok laget av et navngitt bokbinderi i New York, skrev avisen.
Avisen viste imidlertid ikke noe skjermbilde av det angivelige brevet.
«Wall Street Journal trykket et FALSKT brev, angivelig til Epstein. Dette er ikke mine ord, ikke slik jeg snakker. Dessuten tegner jeg ikke bilder. Jeg fortalte Rupert Murdoch at det var svindel, at han ikke burde trykke denne falske historien. Men han gjorde det, og nå kommer jeg til å saksøke skjorta av ham, og hans tredjeklasses avis. Takk for oppmerksomheten rundt denne saken!», skrev Trump på Truth Social torsdag.
Reuters har ikke kunnet verifisere opplysningene i WSJ-artikkelen, og byrået har ikke fått kontakt med verken representanter for Dow Jones, News Corp eller Murdoch for kommentarer.
Men WSJs eier Dow Jones sendte senere ut en uttalelse gjengitt av nyhetsbyrået AFP der det heter at selskapet skal forsvare seg på kraftig vis.
– Vi har full tillit til grundigheten og nøyaktigheten i vår journalistikk, og vil forsvare oss kraftig mot ethvert søksmål, sier en talsperson for Dow Jones.
Saken har skapt konspirasjonsteorier som ble populære blant Trumps tilhengere, som mente at myndighetene forsøkte å skjule Epsteins forbindelser til rike og mektige personer.
Noen av Trumps mest lojale tilhengere ble rasende etter at hans administrasjon gikk tilbake på løftet om å offentliggjøre dokumenter knyttet til Epstein-etterforskningen. Et notat fra USAs justisdepartement 7. juli konkluderte med at Epstein tok sitt eget liv, og at det «ikke fantes noen avslørende klientliste» eller bevis for at Epstein utpresset fremtredende personer.
Justisminister Pam Bondi hadde flere måneder tidligere lovet å komme med store avsløringer om Epstein, inkludert «mange navn» og «mange flylogger».
I 2002 ble Trump, som var nabo til Epstein i Florida, sitert i New York Magazine på å si: «Jeg har kjent Jeff i 15 år. En flott fyr. Han er veldig morsom å være sammen med. Det sies til og med at han liker vakre kvinner like mye som jeg gjør, og mange av dem er på den yngre siden.»
Trump sa at han «kjente ham slik alle i Palm Beach kjente ham», men at «jeg hadde et brudd med ham. Jeg har ikke snakket med ham på 15 år. Jeg var ikke en beundrer av ham, det kan jeg si.»
Med økende press for å offentliggjøre Epstein-dokumentene, sa Trump torsdag at han har bedt Bondi om å anmode en domstol om å frigi vitnemål fra storjuryen om Epstein.
Fredag leverte Bondis departement inn en begjæring til en føderal domstol på Manhattan om å frigi storjuryens utskrifter i sakene mot Epstein og Maxwell. Maxwell ble i 2021 dømt for fem føderale tiltalepunkter knyttet til hennes rolle i Epsteins seksuelle misbruk av mindreårige jenter. Hun soner en dom på 20 år.
En offentliggjøring kan imidlertid bli mindre omfattende enn det mange av Trumps tilhengere har ønsket, inkludert saksdokumenter som Trump-administrasjonen sitter på.
Storjuryer gjennomgår bevis fra påtalemyndigheten for å avgjøre om personer bør tiltales for forbrytelser. Dette inkluderer andrehåndsinformasjon, ulovlig innhentet informasjon og andre bevis som påtalemyndigheten ikke ville fått lov til å legge fram under en rettssak.
Utskrifter fra storjuryens forhandlinger holdes vanligvis hemmelige i henhold til føderale straffeprosessregler, med begrensede unntak.
En dommer kan tillate offentliggjøring av storjurysaker i forbindelse med rettslige prosesser, eller på anmodning fra tiltalte som mener det kan føre til at tiltalen mot dem blir avvist.
Det er sannsynlig at noe materiale som frigis fra storjuryens forhandlinger, vil bli sladdet, eller svertet ut, på grunn av personvern- eller sikkerhetshensyn.
Senere fredag ble flere detaljer i søksmålet kjent. Det fremgår at Trump krever minst 10 milliarder dollar, i overkant av 100 milliarder kroner, for ærekrenkelser. Presidenten mener de hadde ondsinnet hensikt og påførte ham omfattende økonomisk og omdømmemessig skade.
Det var torsdag at The Wall Street Journal skrev om et angivelig brev som avisen skrev at Trump sendte til Epstein i 2003. Brevet var en bursdagsgratulasjon med en henvisning til en hemmelighet som de to delte, og inneholdt en tegning av en naken kvinne der Trumps signatur utgjorde kvinnens kjønnshår, skrev avisen.
Epstein, en velstående finansmann og dømt seksualforbryter, sto overfor anklager om menneskehandel med mindreårige da han tok sitt eget liv i fengsel i New York i 2019. Han hadde erklært seg ikke skyldig, og saken ble henlagt etter hans død.
Trump, som ble fotografert sammen med Epstein flere ganger i sosiale sammenhenger på 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet, fortalte journalister i 2019 at han avsluttet sitt forhold til Epstein før finansmannen ble pågrepet første gang.
Det er uklart når den føderale domstolen på Manhattan eventuelt velger å si ja til begjæringen om offentliggjøring av storjury-dokumentene.
(©NTB)