Seks EU-land vil åpne for tvangsretur til Syria og Afghanistan
Tyskland og Danmark er blant seks EU-land som vil skjerpe asylpolitikken kraftig og blant annet gjøre tvangsretur av syrere og afghanere til vanlig praksis.
Fredag møttes innenriksministrene fra Tyskland, Danmark, Frankrike, Polen, Østerrike og Tsjekkia på Zugspitze, Tysklands høyeste fjell, for å diskutere en innstramming av EUs asylpolitikk. Med på møtet var også EUs østerrikske innenrikskommissær Magnus Brunner. Forslagene må vedtas i Brussel før de kan settes ut i livet.
Fra før av har Tyskland bestemt seg for å avvise asylsøkere ved grensen, en politikk som ifølge regjeringen i Berlin er samordnet med nabolandene, men som har møtt omfattende kritikk.
– Vi deler overbevisningen om at Europa må handle med besluttsomhet og enhet for å redusere ulovlig innvandring effektivt, heter det i en felles uttalelse, som det tyske innenriksdepartementet publiserte etter møtet.
Her står det også at deportasjoner til land som Afghanistan og Syria bør gjøres til standard praksis. Land som nekter å samarbeide om deportasjoner, skal kunne bli straffet med visumrestriksjoner for landets borgere.
Tysklands innenriksminister Alexander Dobrindt sier at han også har vært i kontakt med syriske myndigheter for å kunne gjennomføre deportasjoner til Syria.
Som følge av borgerkrigen har slike deportasjoner vært stanset siden 2012, men etter at et islamistiskdominert regime overtok makten i slutten av fjoråret, mener Tyskland at landet er trygt nok for returer.
Å skjerpe asyl- og flyktningpolitikken er blitt ett av de viktigste målene til Tysklands nye regjering. Innstrammingen skjer samtidig som det ytterliggående høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD) har økt sin oppslutning. I valget i februar fikk partiet over 20 prosent av stemmene.
De fem landene ble fredag enige om å fjerne lover som gjør det vanskelig å overføre asylsøkere med avslag til sentre utenfor EU. De vil også endre loven slik at hele asylprosessen kan flyttes til tredje land.
Møtet ble holdt samme dag som Tyskland deporterte 81 afghanske menn, alle straffedømte, til Afghanistan. Både FN og Amnesty International er sterkt kritisk til avgjørelsen fordi afghanerne risikerer tortur og forfølgelse i hjemlandet.
(©NTB)