LIVESENTER
Menu
Brasils president Lula da Silva skal være vert for klimatoppmøtet COP30 i november. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

Brasil lemper på miljøkravene

Nasjonalforsamlingen i Brasil har vedtatt et lovforslag som lemper på reglene for miljøkrav. Det kan bli et hardt slag for landets president Lula da Silva.

Av NTB | 18.07.2025 15:43:56

Politikk: Lovforslaget ble vedtatt med 267 mot 116 stemmer. Det går blant annet ut på at prosjekter som anses å ha små eller mellomstore konsekvenser for miljøet, som demninger eller grunnleggende sanitærinfrastruktur, kan bygges uten at det stilles krav til miljøhensyn.

Brasilianske næringslivstopper har kritisert miljøkravene i Brasil som et hinder for utviklingen. Selv om mange miljøvernere er enige i at prosessen rundt miljøpolitikken trenger å oppdateres, har lovforslaget blitt kritisert for å kunne føre til langt mer skade enn gagn.

– Brasil vil komme helt på kant med de beste internasjonale reglene, sier Natalie Unterstell, leder for miljøtenketanken Talanoa-instituttet.

Lula ønsker å styrke Brasils grønne profil i forkant av FNs globale klimatoppmøte COP30 i november. Det skal avholdes nettopp i Brasil.

Presidenten kan legge ned veto mot deler av eller hele lovforslaget og sende det tilbake til nasjonalforsamlingen – som i sin tur kan oppheve vetoet. Lovligheten av forslaget kan også prøves i landets høyesterett, som har grepet inn i andre omstridte miljøforslag fra nasjonalforsamlingen.

Regnskogfondet oppfordrer Lula til å legge ned veto.

– Han må innse at det han bringer til COP30 av nasjonal lovgivning og forpliktelser, vil spille en viktig rolle for å sikre at verden når de ambisiøse målene for skogvern som han streber etter, fortsetter Larsen.

Prosjektet, som Petrobras anser som sin beste mulighet til å fylle oljereservene, har ventet på å få lisens i over ti år.

Ventetiden har vakt harme hos Davi Alcolumbre, leder for overhuset i nasjonalforsamlingen. Han kommer fra Amapa og har vært en pådriver for å utvikle oljeindustrien i delstaten, som er en av de fattigste i Brasil.

Alcolumbre ga grønt lys til avstemningen over lovforslaget som nå er vedtatt, og la til det som noen miljøvernere mener er det mest radikale endringsforslaget: At føderale myndigheter får makt til å framskynde prosjekter de anser som strategisk viktige.

Miljøminister Marina Silva har kalt forslaget for et tilbakeslag som demonterer konsesjonsprosessen i Brasil. Men enkelte medlemmer av president Lulas regjering har uttrykt støtte til lovforslaget.

– Loven vil være et stort tilbakeslag for Brasils miljølovgivning og få direkte innvirkning på beskyttelsen av skoger, urfolk og lokalsamfunn. Dette vil gjøre det lettere for aktiviteter som ødelegger regnskogen, til å spre seg inn i skogen og inn i urfolksområder, sier Anders Haug Larsen i Regnskogfondet i en kommentar til loven.

Lovforslaget ble vedtatt samtidig som den brasilianske miljøvernmyndigheten Ibama står overfor et intenst press. Det statlige oljeselskapet Petrobras ønsker å bore etter olje utenfor kysten av delstaten Amapa i Amazonas, et område med et skjørt økosystem. Det anses imidlertid også for å være Brasils mest lovende oljeområde.

(©NTB)

Flere nyheter: