Menu
Handout. Bildet inngår i NTBs tilbud til abonnenter på nyhetsfoto. Bildet skal kun benyttes i forbindelse med angitt sak. Hundretusenvis av mennesker som er blitt fordrevet fra Zamzam-leiren og Al Fasher har søkt tilflukt i Tawila, Nord-Darfur, ifølge NRC (Norwegian Refugee Council). Bildet er fra april 2025. Foto: Marwan Mohamed / NRC / Handout / NTB

Økningen i fordrevne sudanere fører Tawila til randen av katastrofe

Flyktninger strømmer til Tawila i Nord-Darfur i krigsherjede Sudan. Byen er nå på vei mot en fullskala humanitær krise, advarer Flyktninghjelpen.

Av NTB | 15.07.2025 06:04:03

Politikk: Siden april 2025 har Tawila tatt imot nesten 379.000 mennesker på flukt fra masseødeleggelser og en årelang beleiring av Zamzam-leiren og Darfurs hovedstad El Fasher.

Det har tidligere bodd minst 400.000 internt fordrevne i Zamzam, men siden RSF-militsen tok kontroll tidlig i april, er leiren nesten blitt helt tømt for innbyggere. Brorparten av disse har nå søkt tilflukt i Tawila.

De aller fleste som har ankommet byen, er kvinner, barn og funksjonshemmede som har flyktet til fots for å redde livet.

Til Tawila ankommer de et tungt belastet område som er på vei inn i regntiden, og de fordrevne må nå belage seg på styrtregn, kolerautbrudd og økende sult.

– Noe regn har allerede startet å komme, men når det starter for alvor, blir det virkelig fælt. Dette er ikke snakk om vanlig regn. Dette er regn som ødelegger, sier Mathilde Vu, som jobber for Flyktninghjelpen i Sudan, til NTB.

Vu oppholder seg selv i Sudan og var i Tawila så sent som mars. Hun understreker at det er en veldig liten by.

– Se for deg en liten by som i løpet av tre måneder får mer enn 300.000 nye innbyggere. Kapasiteten er sprengt, sier hun.

I en fersk rapport anslår Flyktninghjelpen at blant de 213.000 som har inntatt de fire nye leirene, er det bare rundt 10 prosent som har tilgang på vann.

Men det er ikke bare mat og drikke det er lite av. De elleve midlertidige skolene som er opprettet i området, er langt ifra nok til å sørge for at alle barna får gå på skole og lære.

Spesielt de nyankomne lever under katastrofale levekår med få ressurser.

– De bor i hjemmelagde telt laget av pinner og klær som hijaber og kjoler. Det er vanskelig å se på, forteller Vu.

– Det er umulig for oss å dekke behovene. De få ressursene vi har, går fort tomme på grunn av den enorme tilstrømmingen. Når regntiden starter for fullt, blir behovene enda større, sier hun.

– Jorda de bor på, blir da til gjørme som de må leve i. Det er uverdig.

Gjørma kan også føre til større logistikkproblemer som kan hindre nødhjelp fra å komme inn. En allerede stor helsekrise ventes også å bli enda verre på grunn av sanitetsproblemer.

– Det er allerede erklært en koleraepidemi, og det er andre sykdommer som meslinger som herjer.

De overlevende har siden risikert livet for å flykte til Tawila.

– Folk har kommet ditt i desperasjon og lidelse. Mange av dem har gått i fire dager uten å spise. På veien er det vanlig å bli pågrepet av væpnede militser som stjeler fra dem og utsetter dem for vold og voldtekt, sier Vu.

Reem Suleiman, som jobber på bakken i Tawila for Flyktninghjelpen, forteller blant annet om en ung jente som mistet begge foreldrene i et angrep mot Zamzam. Jenta flyktet med bestemoren sin, men også hun døde på veien til Tawila.

– Mange døde på veien og de kunne ikke begrave dem. «Jeg er helt alene her», sa jenta til meg, sier Suleiman, som forteller at hun begynte å gråte da hun hørte jentas historie.

Suleiman forteller videre at en annen jente var vitne til kidnappinger og voldtekter på flukten. Mange jenter ble også kidnappet og har ikke blitt sett igjen.

– Jeg hørte mange tragiske historier som dette. Det er en smertefull virkelighet som verden ikke vet om, sier Suleiman.

Så sent som torsdag ble åtte sivile drept da en RSF-drone traff et tilfluktsrom i El-Fasher. Ifølge FN lider nesten 40 prosent av barna under fem i byen av akutt underernæring. For 11 prosent av tilfellene er det snakk om alvorlig underernæring.

Totalt er over 150.000 personer drept siden krigen mellom RSF og den sudanske hæren brøt ut i april 2023. Over 14 millioner mennesker er i samme periode blitt fordrevet fra hjemmene sine.

Vu mener at den politiske verden overser Sudan, og viser til at det regelmessig foregår etnisk motiverte angrep mot sivile og massefordrivelser. FN har tidigere kalt situasjonen i Sudan for den verste humanitære krisen i verden.

– Vi ser ikke verden samle seg for Sudan. Mangelen på politisk oppmerksomhet koster liv. Sudanerne selv legger merke til at de blir glemt bort av resten av verden.

– Vi må ha mer finansiering. Flere land har nå begynt å kutte i bistanden når vi trenger den som mest. Tawila er et perfekt eksempel fordi der er det virkelig en mangel på alt av nødhjelp, avslutter hun.

Fire nye leirer har blitt opprettet for å håndtere det økende antallet flyktninger, men de humanitære organisasjonene som jobber i området er overbelastet, og den forhåndslagrede hjelpen som er forbeholdt regntiden, er allerede brukt opp.

Samtidig er rundt 31.000 familier uten tilgang til toaletter, og de aller fleste familiene melder om at de bare spiser ett måltid om dagen.

Vu forteller at det ikke er mange nødhjelpsorganisasjoner i Tawila, og de få som er der, har hendene fulle. Fra Flyktninghjelpen er det bare snakk om rundt 20 hjelpearbeidere.

Familiene i leirene i Tawila har flyktet fra ekstrem vold. Offensiven mot Zamzam- og Abo Shouk-leirene i april førte til at opptil 400 mennesker ble drept. I tillegg ble mange voldtatt, og hjelpearbeidere ble drept.

Til tross for at mange har flyktet fra området, pågår det fortsatt grusomheter i og rundt El-Fasher.

(©NTB)

Flere nyheter: