LIVESENTER
Menu
Foto: Erik Johansen / NTB

Flere apper tilbyr føflekksjekk – eksperter advarer mot falsk trygghet

Sommeren bringer sol og glede, men også økt risiko for hudkreft. Nå tilbyr flere apper føflekksjekk – uten at du trenger å gå til lege. Det bekymrer hudleger og Kreftforeningen.

Av Egil M Solberg | 14.07.2025 14:51:46

Kreft: Et økende antall nordmenn laster nå ned apper som tilbyr gratis risikovurdering av føflekker ved hjelp av kunstig intelligens (KI). Teknologien lover rask og enkel analyse – men fagfolk advarer mot å stole blindt på slike verktøy.

– Jeg vil fraråde å bruke KI-apper til å overvåke føflekker. De gir ikke samme detaljer som en lege får ved undersøkelse med dermatoskop, sier overlege og hudspesialist Mohammad Rizvi ved Rikshospitalet.

Han mener appene ofte skaper unødvendig uro og kan føre til unødvendige kirurgiske inngrep.

Tilbyr lavterskel – men ikke diagnose

Oteria er blant de mest populære appene i Norge. Den bruker KI for å vurdere bilder av føflekker og rangere risiko, men understreker at den ikke stiller noen diagnose.

– Vår app skal kun være et første filter, ikke en erstatning for lege, sier medgründer Luis Wenus. – Er KI usikker, anbefaler vi alltid å oppsøke lege.

Kreftforeningen: – Ikke godt nok dokumentert

Leder i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, støtter advarslene fra legene. Hun viser til studier som viser at dagens KI-verktøy ikke har god nok treffsikkerhet, og at slike apper både kan skape unødig bekymring og falsk trygghet.

– Hvis en føflekk endrer form, farge, klør, blør eller danner sår – gå til lege. Ikke stol på en app, sier Ross.

Hudkreft i Norge: Et alvorlig problem

Norge er i verdenstoppen i forekomst av føflekkreft, og på andreplass i dødelighet etter New Zealand. Særlig menn diagnostiseres ofte sent, noe som gjør behandlingen mer krevende.

– Ville heller gått til lege

Ekteparet Heidi Gjessing og Jens Berget ble selv rammet da Jens fikk påvist føflekkreft for fem år siden. Kona, som er sykepleier, la merke til forandring i en føflekk på ryggen hans.

– Det var rett inn i pakkeforløp, operasjon og immunterapi, sier Berget.

20-åringene Eline Colegrove og Selma Ulleberg Røttingsnes sier de liker å sole seg, men har blitt mer bevisste på risikoen.

– Jeg har lastet ned en slik app, men ville nok heller gått til lege hvis jeg var bekymret, sier Colegrove.

Rådet er klart: Bruk solkrem, følg med på huden – og stol på fagfolk, ikke apper.

Flere nyheter: