Menu
Den flate prisveksten kan føre til nytt rentekutt til høsten. Matvareprisene stabiliserte seg noe i juni, men har likevel økt med 4,4 prosent det siste året. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Flat prisvekst gir tro på nytt rentekutt i september

Prisene steg med 3 prosent fra juni i fjor til juni i år, noe som gir en flat prisvekst. Det kan gi nytt rentekutt til høsten, ifølge økonomer.

Av NTB | 10.07.2025 09:13:52

Prisvekst (KPI) er et mål på hvor mye prisene på varer som mat eller klær, og tjenester som bussbillett eller frisør, har steget over tid.

I mai var prisveksten også på 3 prosent, som var en økning på 0,5 prosentpoeng fra apriltallene, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Dermed er prisveksten flat, noe statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fornøyd med.

– Prisveksten i Norge er på vei ned. Utviklingen i juni er i tråd med det Norges Bank anslo i sin forrige rapport. Prisveksten er også betydelig lavere enn lønnsveksten. Det er viktig fordi det gjør at folk nå gradvis får bedre råd. Samtidig har Norges Bank sagt at det er utsikter til at renten skal videre ned, og at ledigheten vil holde seg lav, sier han i en epost til NTB.

Prisveksten i juni var dermed rimelig i tråd med prognosene, og økonomene er enige om at det tyder på at det blir rentekutt til høsten.

– Dette bygger opp om rentebanen Norges Bank har lagt, som signaliserer rentekutt i september, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

– Det er helt i tråd med prognosene, og prognosene er ganske tydelige på at det ligger an til nytt rentekutt i september, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

– Vi tror fortsatt på rentekutt i september og desember, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

– Prisene på strøm falt fra mai til juni i år, mens de steg på samme tid i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten ned. Samtidig steg prisene på flyreiser mer i år sammenlignet med på samme tid i fjor, som trekker prisveksten opp, sier Rochlenge.

Fra mai til juni steg matvareprisene med 1,4 prosent, viser tallene.

– Matvareprisene steg den siste måneden, men saktere sammenlignet med i fjor. Dette trekker tolvmånedersveksten i matprisene ned, sier Rochlenge.

– Matvareprisene har vært en viktig driver for inflasjonen, og dette er en prisutvikling som merkes direkte i husholdningsbudsjettene. At denne komponenten nå dempes, er godt nytt både for husholdningene og for inflasjonsbildet generelt, sier han.

Matvareprisene er likevel 4,4 prosent høyere i juni sammenlignet med for ett år siden.

SSB trekker fram sjokolade og kaffe blant matvarene som bidrar til fortsatt høy prisvekst. Disse har steget med 22 og 20,4 prosent det siste året.

Egg og storfe har også høy prisvekst. Prisen på Iskrem falt derimot 2,1 prosent fra mai til juni, men er 1,7 prosent dyrere i juni i år enn i fjor.

Kjerneinflasjonen – den Norges Bank legger til grunn for pengepolitikken – steg med 3,1 prosent fra juni i fjor til juni i år. Det er opp fra 2,8 prosent i mai. Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) er prisveksten justert for avgiftsendringer og uten energivarer.

Utviklingen i prisene på strøm og flyreiser trakk i hver sin retning og bidro til den flate prisveksten, ifølge seniorrådgiver Camilla Rochlenge i Statistisk sentralbyrå.

Det er positivt å se at matvareprisene har stabilisert seg noe, mener sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank

Flere nyheter: