«Sykkel-VAR» og utstrakt testing – slik skal dopere og juksere ferskes i Tour de France
Dopingjegere skal samle inn 600 prøver fra rytterne under årets Tour de France. Bedre analysekapasitet og langtidslagring innføres også i kampen mot juks.
Sport: Denne uken la Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fram sin nye plan for å håndtere doping og teknologisk juks. De nye tiltakene er implementert i tide til Tour de France, som starter lørdag.
Det er det internasjonale testbyrået ITA som leder antidopingarbeidet under Touren, og det opplyses at det benyttes en målrettet, intelligensbasert testplan basert på den nyeste vitenskapelige utviklingen og risikobasert analyse.
– Tour de France er ikke bare et av de mest ikoniske idrettsarrangementene, men også et viktig øyeblikk for å beskytte sykkelsportens integritet. Ved å kombinere målrettet testing med avanserte analyseverktøy tar vi sikte på å sikre at rittet avholdes på like vilkår, sier generaldirektør Benjamin Cohen i ITA.
* 40 ITA-ansatte utplasseres i Tour de France, inkludert prøvetakingspersonell ved starten i Lille.
* Det er gjort 350 dopingtester utenfor konkurranse i måneden inn mot rittet.
* 600 blod- og urinprøver skal samles inn under Touren.
* Bedre dataanalysekapasitet for å forbedre testingen og strategien rundt utøvernes biologiske pass.
* Tett samarbeid med franske myndigheter, herunder Frankrikes antidopingbyrå, AFLD.
* Langtidslagring og potensielt etteranalyse av utvalgte dopingprøver i en tiårsperiode.
* Økt fokus på endogene steroidmarkører målt i blodserumet, som er en del av steroidmodellen i de biologiske passene.
Som før skal lederen av rittet og hver etappevinner testes. I tillegg testes samtlige ryttere før rittet.
Det innføres også et styrket program i kampen mot teknologisk juks. Dette omfatter blant annet utstrakt testing av rytternes sykler.
UCI-personell skal før hver etappe besøke lagbussene og sjekke syklene. I tillegg vil man videoovervåke syklene underveis i etappene, og ethvert mistenkelig tilfelle vil bli nærmere undersøkt, ifølge UCI.
I tillegg skal man etter hver etappe kontrollere syklene til etappevinneren, trøyeholderne, mistenkte ryttere og flere tilfeldig utplukkede ryttere.
UCI oppsummerer en rekke tiltak som skal styrke antidopingarbeidet i sykkelsporten:
Videre opplyses det at dopingtestingen under Tour de France kan forekomme når som helst i rittet, ikke kun etter målgang på de ulike etappene.
(©NTB)