85.000 ukrainske flyktninger bosatt i Norge
Antall ukrainske flyktninger som kommer til Norge, avtar. Det ventes likevel behov for å bosette 12.600 flyktninger i løpet av året.
Arbeidsliv: – Vi har gjort flere innstramminger for å få nivået på flyktninger ned til et bærekraftig nivå. At antallet nå er lavere enn først ventet viser at tiltakene har fungert, og vil kunne gi kommunene et pusterom i en urolig tid, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
Siden den fullskala invasjonen i Ukraina i 2022 har Norge bosatt totalt 85.000 ukrainske flyktninger.
Så langt i år har det blitt bosatt 6425 flyktninger. Det er det lavest tallet per halvår siden 2022.
– Norge kan ikke ta imot flere enn vi klarer å integrere slik at de kommer seg raskt i arbeid og kan bli selvforsørget. Flere kommuner melder om sprengt kapasitet i boligmarkedet og tjenestetilbudet, sier Brenna.
Fylkene som har bosatt flest ukrainske flyktninger, er Trøndelag, Vestland og Rogaland.
De store byene Oslo, Trondheim og Bergen har bosatt flest i antall, men flere kommuner har tatt imot en stor mengde flyktninger i forhold til antall innbyggere.
– Kommuner som Hjartdal, Fyllesdal, Gjemnes, Bokn og Rollag bosetter mange i forhold til sitt eget innbyggertall. Det er veldig bra jobbet, sier Brenna.
– Norske kommuner viser stor vilje til å bosette og integrere flyktninger og har lagt ned en formidabel innsats i arbeidet, sier hun.
Selv om behovet for å bosette flyktninger i 2025 er justert ned etter flere innstramminger, er det ventet at det vil bli behov for å bosette 12.640 flyktninger i 2025.
Direktør i Likestillings- og mangfoldsdirektoratet Libe Rieber-Mohn sier at selv om bosettingsbehovet går ned, har man fortsatt behov for raskere bosetting av barn som kommer alene og personer med behov for helserelatert oppfølging