Menu
Ambulansearbeidere hjelper turister i varmen i Roma. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

Europa tar kreative grep for å bekjempe varmen

Fra gratis museumsomvisninger til «oaser» med kald drikke og klimaanlegg – europeiske land finner stadig flere kreative løsninger for å holde ut i hetebølgene.

Av NTB | 02.07.2025 06:34:01

Ulykker og naturkatastrofer: Her er eksempler på hva ulike land i Europa gjør mens rekordtemperaturene brer om seg.

I Roma har byens offentlige svømmebassenger gratis inngang for personer over 70 år.

Og sykehus som Ospedale dei Colli i Napoli har opprettet egne «løyper» for heteslagpasienter for å gi raskere tilgang til livreddende behandling, inkludert nedsenking i kaldt vann.

Når det blir for varmt – 25 eller 27 grader for eksempel, avhengig av område – stenger skolene om ettermiddagen, noe som er svært populært blant elevene.

– Sommeren er en spesielt farlig periode. Vi vet at juli og august særlig er tragiske måneder, sa likestillingsminister Ana Redondo i juni.

Ifølge innenriksdepartementets tall skjedde over 40 prosent av drapene på kvinner i 2023 og 2024 i sommermånedene. Høye temperaturer forverrer krisedynamikken i menneskelige relasjoner og øker sannsynligheten for aggressiv atferd, ifølge departementet.

Noen byer, som Orléans, tilbyr også gratis adgang til museer.

Marseille har gjort sine offentlige svømmebassenger gratis så lenge hetebølgen varer.

Paris har erklært at offentlige parker og hager skal være åpne 24 timer i døgnet, og noen bassenger har fått åpningstiden utvidet til klokken 22.

I Venezia tilbys det gratis omvisninger i museer og offentlige bygg med klimaanlegg til personer over 75 år, en demografisk gruppe som er særlig utsatt i ekstremvarme.

Skoler i Rotterdam og i provinsen Vest-Brabant innførte «tropiske timeplaner» tirsdag, med kortere skoledager. De varer da fra åtte til tolv, og har flere vannpauser innlagt.

Siden slutten av 1800-tallet har Tyskland hatt «hitzefrei», eller varmeferie.

I Spania er det innført tiltak for å beskytte kvinner fra vold i hjemmet – noe som har en tendens til å bli utført mer når det er varmt. Myndighetene bruker algoritmer for å identifisere de mest utsatte.

I Østerrike er det opprettet 23 «oaser» med klimaanlegg, snacks og drikke til de som trenger det, sponset av den katolske veldedighetsorganisasjonen Caritas. De stiller også egne sykebusser med frivillige leger til rådighet.

Tirsdag var 1350 av Frankrikes 45.000 skoler enten helt eller delvis stengt.

I Tsjekkia har de statlige veterinærmyndighetene skjerpet transportkontrollen fra og med tirsdag for å beskytte dyr som transporteres i varmen.

(©NTB)

Flere nyheter: