Haugesund-selskap med ubåt-undersøkelse utenfor Fedje
Haugesund-selskapet Reach Subsea får viktig oppdrag med ubåt-undersøkelse utenfor Fedje.
Ubåt: Kystverket planlegger en ny og omfattende undersøkelse av vrakdelene etter den tyske ubåten U-864, som har ligget på havbunnen utenfor Fedje siden 1945. Oppdraget med å gjennomføre arbeidet er tildelt Haugesund-selskapet Reach Subsea.
Målet med den nye undersøkelsen er å få mer detaljert kunnskap om sjøbunnen, gjenstander i og rundt vraket, samt selve ubåten. Kystverket ønsker spesielt å få fysisk tilgang til kjølkassene og kvikksølvbeholderne om bord. Dette skal gi grunnlag for å vurdere tilstanden og bestemme videre håndtering av det potensielt miljøskadelige kvikksølvet.
Arbeidet er en del av Kystverkets langsiktige innsats for å redusere risikoen for miljøskader fra kvikksølvet om bord i U-864. For Reach Subsea er dette et prestisjefylt oppdrag som understreker selskapets kompetanse innen avanserte undervannsoperasjoner.
Historien om ubåten U-864
Den tyske ubåten U-864 ble senket av den britiske ubåten HMS ”Venturer” 9. februar 1945. Alle om bord omkom.
U-864 var på vei fra Tyskland via Norge til Japan med personell med teknisk spesialkompetanse og materiell til Japansk krigsindustri. Det er antatt at det bl.a. var lastet ca. 67 tonn metallisk kvikksølv i stålbeholdere i ubåtens kjølkasse. Det er ikke funnet dokumenter som kan bekrefte mengden.
Vraket ble funnet av Sjøforsvaret i februar 2003. Det ligger på ca. 150 meters dyp, ca. 4 km vest for Fedje i Hordaland. Vraket er delt i to store seksjoner, baug- og akterseksjonen. Baugseksjonen ligger i en ustabil skråning. Ved akterseksjonen er det identifisert flere store deler fra ubåtens midtre seksjon.
Et ca. 47 000 m2 stort område rundt vraket er kvikksølvforurenset (dårligere enn tilstandsklasse II/god). Analyser og beregninger tilsier at det lekker omkring 4 kg kvikksølv årlig fra det forurensede området.