Trump viste videoer om påstått folkemord til Sør-Afrikas president
Under et møte med Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa i Det hvite hus spilte Donald Trump av videoer som han hevder underbygger anklagene om folkemord mot hvite sørafrikanere.
Politikk: Ramaphosa satt stille og så på videoene i det direktesendte møtet.
Trump holdt også opp utprintede kopier av nyhetsartikler om hvite sørafrikanske bønder og sa «død, død» mens han bladde gjennom bunken, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
USA har nylig sluppet inn en liten gruppe hvite sørafrikanere som omtales som flyktninger til USA.
En annen video viser den sørafrikanske opposisjonspolitikeren Julius Malema fra partiet EFF som synger en kontroversiell kampsang fra apartheidtiden med strofen «drep boerne (kill the boer).
Malema er i Sør-Afrika kjent som en radikal provokatør. Ramaphosa kommenterte at de er et demokrati med ytringsfrihet og omtalte EFF som «et lite parti».
Drapsratene i Sør-Afrika er høye, og den store andelen av ofre er svarte sørafrikanere. Myndighetene har avvist alle de grunnløse anklagene om at det pågår et folkemord. Eksperter har anslått at rundt 50 bønder blir drept årlig, uavhengig av rase, ifølge det sørafrikanske mediet News24.
Samtalen startet vennlig før den snudde, ikke ulikt den berømte seansen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Det hvite hus i februar.
Ramaphosa var til stede for å forsøke å bedre forholdet til USA. Forholdet er på sitt verste siden apartheid endte i 1994. Blant annet har Trump kuttet all økonomisk støtte til landet, som er den største og viktigste økonomien i Afrika. Trump har også anklaget landet for å ha en «antiamerikansk» utenrikspolitikk.
Hvite sørafrikanere omtales også som afrikandere. Afrikandere (afrikaans) er navnet på den hvite minoritetsgruppen av etterfølgere av nederlandske bosettere som innvandret til Sør-Afrika på 1600- og 1700-tallet.
Hvite sørafrikanere utgjør rundt 8 prosent av befolkningen på rundt 60 millioner, mens svarte sørafrikanere utgjør rundt 80 prosent.
En av videoene viste en kø med biler med hvite kors ved siden av veien, som påstås å være et gravsted. Ramaphosa svarte at han gjerne ville vite hvor det var, fordi han aldri hadde sett det før. Flere medier skriver at klippet trolig stammer fra en iscenesatt protest.
Britiske Sky News omtaler seansen i Det hvite hus som et «bakholdsangrep».