LIVESENTER
Menu
Rune Midtun (FrP) fikk stor applaus etter sitt innlegg om grundere og skatter. Nå kan han bli stortingsrepresentant. FOTO: E. Solberg / Radio Haugaland

Advarer mot elektrifisering: – Et dyrt blindspor som ikke kutter utslipp

Elektrifisering av sokkelen med kraft fra land gir liten global klimaeffekt, svekker strømforsyningen og kan koste samfunnet dyrt, advarer Rune Midtun i FrP.

Av Egil M Solberg | 20.05.2025 19:38:34

KRITIKK MOT REGJERINGENS KLIMASATSING: Elektrifisering av sokkelen med kraft fra land gir liten global klimaeffekt, svekker strømforsyningen og kan koste samfunnet dyrt, advarer to næringstopper i et ferskt leserinnlegg i Finansavisen. Rune Midtun i FrP støtter utspillet.

– Elektrifisering flytter utslippene, den fjerner dem ikke, skriver Børre Fossli, administrerende direktør i Gradient Drilling, og Einar Semb, partner i Petroadvisor, i et kritisk innlegg mot elektrifisering av norsk sokkel i Finansavisen.

Begge peker på at vannkraften som i dag sendes til oljeplattformer, heller burde erstattet kull og gass i Europa – og at tiltaket først og fremst pynter på Norges klimaregnskap på papiret.

Får støtte fra FrP

Rune Midtun, leder for FrP i både Karmøy og Rogaland, jobber selv i offshorenæringen og stiller seg helhjertet bak kritikken:

– Dette er helt riktig. Elektrifisering svekker strømforsyningen vår og gjør strømmen dyrere for folk og næringsliv, sier han.

Advarer mot kraftunderskudd

I innlegget advarer Fossli og Semb om at kraftoverskuddet i Norge kan bli snudd til underskudd innen 2030, særlig når datasentre og ny industri også skal elektrifiseres:

– I tørre og vindstille år kan vi få både høyere strømpriser og rasjonering. Det er ikke en bærekraftig kurs.

Krever bedre alternativer

De to peker i stedet på «offgrid» gasskraftverk med karbonfangst (CCS) som en mer effektiv og raskere løsning:

– Disse kan bygges på tre–fire år, bruke gass direkte fra feltene, og kutte utslipp uten å belaste strømnettet.

De hevder at dette ikke bare vil gi større utslippskutt globalt, men også sikre bedre forsyningssikkerhet og høyere eksportinntekter for Norge.

Kritiske til subsidier og naturinngrep

Elektrifisering vil også kreve enorme investeringer i strømnett og kabler til havs, mener de – og peker på 58 milliarder kroner i subsidier bare for Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II.

– Det er en dyr og lite effektiv vei å gå, og vindkraft på land vil føre til store naturinngrep og lokal motstand, slik vi ser på Melkøya.

– En nasjonal posørpolitikk

Fossli og Semb avslutter med et stikk til regjeringens klimakurs:

– Dette er utopisk posørpolitikk som ikke kutter globale utslipp, men velter kostnadene over på folk flest og svekker kraftsystemet vårt.

De etterlyser en klimapolitikk som er både globalt effektiv og nasjonalt bærekraftig.

– Det er på tide å revurdere kursen – vi har ingen tid å miste.

Flere nyheter: