EU og Storbritannia: – Vi har startet et nytt kapittel
EU og Storbritannia hyller nye avtaler om forsvar, fiskeri og handel og sier de har startet et nytt kapittel under det første toppmøtet i sitt slag på over fem år.
Politikk: Avtalene innebærer blant annet at fiskere fra EU skal kunne fiske i britisk farvann i tolv år framover. Til gjengjeld skal det blir lettere å eksportere britisk mat til EU.
– Britiske fiskere vil tjene på den nye avtalen om mat- og jordbruksprodukter, som kommer til å kutte kostnader og byråkrati slik at det hjelper eksporten, heter det i en uttalelse fra kontoret til statsminister Keir Starmer.
Ifølge Downing Street betyr dette at «varer kan flyte fritt igjen», noe som anslås å tilføre britisk økonomi 9 milliarder pund innen 2040. Det tilsvarer 124 milliarder kroner.
I tillegg skal utslippskvotene samordnes slik at britiske selskaper slipper å betale avgift på CO2-utslipp til EU, heter det videre.
Forsvarsavtalen innebærer også jevnlige sikkerhetssamtaler, og at Storbritannia muligens skal delta i militæroperasjoner i regi av EU.
Unge som ønsker å studere i Storbritannia, kan også glede seg. Det skal bli lettere for unge EU-borgere å komme til Storbritannia, og omvendt, men en endelig avtale om kvoter og studieavgifter ser ennå ikke ut til å være på plass.
I tillegg skal det være planer om å la britiske statsborgere bruke EU-køen på flyplasser.
– Dette markerer en ny æra i vårt forhold. Vi blir enige om et nytt strategisk partnerskap som passer våre tider og har reelle, merkbare fordeler, framholder han.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier det nå er mulig å «skrive et nytt kapittel» i forholdet, som ble sterkt forsuret under brexit-forhandlingene for noen år siden. Sammen med president for EUs ministerråd Antonio Costa og EUs utenrikssjef Kaja Kallas utgjorde hun EU-trioen som møtte Starmer i London mandag.
Toppmøtet er det første i sitt slag siden britene forlot EU i 2020.
Ifølge økonomer kan avtalene med EU få større betydning for britisk økonomi enn avtalene som Storbritannia nylig har inngått med India og USA.
Den konservative opposisjonslederen Kemi Badenoch har på forhånd uttrykt stor skepsis til at EU og Storbritannia igjen nærmer seg hverandre. Det var toryene som sto for skilsmissen med EU, som var preget av mye støy og harde fronter.
– Det høres ut som om vi gir bort fiskekvoter og igjen må akseptere regler fra Brussel, mens fri bevegelse snikes inn bakveien, har Badenoch uttalt.
Starmer, som tilhører Labour, var imot brexit.
EU og Storbritannia er også blitt enige om en forsvars- og sikkerhetsavtale, og britisk våpenindustri skal nå omfattes av EUs nyetablerte forsvarsfond på 150 milliarder euro. Det betyr at EU-land vil kunne få lån til å kjøpe våpen produsert i Storbritannia, ikke bare i EU.
– Det er på tide å se framover, å bevege seg fra de gamle, stive debattene og politiske slagsmål for finne fram til sunn fornuft og praktiske løsninger som gjør det beste for britiske folket, sier Starmer.
Avtalene innebærer imidlertid også en stor politisk risiko for Starmer, som allerede har fått hard kritikk fra opposisjonen for å ta et stort skritt mot EU.