Sp vil senke matmomsen fra 15 til 10 prosent
Sp går inn i budsjettforhandlinger med et hovedkrav om å kutte matmoms fra 15 til 10 prosent. – Dette skal komme folk til gode, sier Trygve Slagsvold Vedum.
Økonomi og næringsliv: Senterpartilederen hadde stilt seg opp ved en Coop-butikk i Oslo sentrum sammen med forhandlingsleder Geir Pollestad for å kunngjøre partiets hovedkrav inn i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.
– Matmomsen rammer de som har minst å rutte med hardest. Derfor er kutt i matmomsen Senterpartiets hovedprioritering i forhandlingene, sier Pollestad.
Partiet vil ha endringene inn fra 1. august.
Vedum har vært i kontakt med de tre store aktørene i dagligvarebransjen – Rema, Coop og Norgesgruppen – for å gjøre det klart at han forventer at momskutt skal komme forbrukerne til gode.
– Dette har vi vært tydelig på. Det er norske familier, norske studenter, norske pensjonister som skal få lavere matregning, sier Vedum.
– Gjør vi grep på matmomsen, vil det gå rett i lomma på dagligvarekjedene, sa Vedum den gang.
På spørsmål om hva som har endret seg, svarer Vedum at man nå er inne i en roligere periode for matvaremarkedet. Det blir dermed enklere å følge med på om momskutt kommer forbrukerne til gode, mener han.
– Det var veldig mye svingninger med råvarepriser, så det var vanskelig å følge med på prisene. Når tyder alt på at man er inne i en roligere fase, sier han.
I tillegg sier han at han har vært «veldig tydelig» overfor matvarekjedene om at han forventer at det er kundene som skal få priskuttene og at dette grepet er ikke noe dagligvarebransjen skal nyte godt av.
Matmomskuttet vil koste staten 2,25 milliarder i år hvis det innføres fra 1. august. Neste år vil kostnaden bli på 9 milliarder kroner.
Senterpartiet vil ikke si noe om hvor de vil kutte for å få innført ordningen.
– Vi har inndekningsforslag på det, sier Pollestad ordknapt, uten å ville utdype.
Partiet har tidligere gjort det klart at det er uaktuelt å bli med på skatte- eller avgiftsøkninger.
– Høye matvarepriser, renter og leiepriser tynger både enkeltpersoner og barnefamilier, derfor må vi nå trygge folks hverdagsøkonomi på måter som faktisk monner, sier han.
Det blir krevende forhandlinger fordi det er krevende tider for folk, mener Unneland.
Grepet har også en næringspolitisk begrunnelse, utdyper Pollestad. Han sier lavere moms vil svekke grensehandelen, ettersom matmomsen i Sverige er på 12 prosent.
– Det vil gi arbeidsplasser og verdiskaping i Norge, sier Pollestad.
Senterpartiet har dog ikke fått regnet på hva effekten kan bli på grensehandelen.
– Det er flott at Senterpartiet har snudd, men dette fremstår som et valgkampstunt og et skuespill fra Vedum som er en Oscar-nominasjon verdig, sier partileder Sylvi Listhaug.
Hun viser til at Frp i flere år har foreslått å halvere matmoms, men at partiet er stemt ned i Stortinget av blant annet Senterpartiet.
– Vedum har sagt rett ut at han ikke stoler på at kutt i matmomsen vil komme forbrukerne til gode, sier Listhaug.
Da han var finansminister, var Vedum imidlertid tydelig på at matmomskutt ikke var noen god idé.
Regjeringen la fram sitt budsjettforslag forrige uke. Arbeiderpartiet vil forsøke å sikre støtte fra sin tidligere regjeringspartner Sp og faste budsjettpartner SV for å få flertall i Stortinget. De tre partiene har frist til 13. juni med å levere en innstilling til Stortinget.
SVs forhandlingsleder Andreas Sjalg Unneland sier det er tøffe tider for mange og at matvareprisene er blant det som tynger folks økonomi.
Om Senterpartiet får gjennomslag for momskuttet, vil en gjennomsnittsfamilie med to barn i skolealder spare 7500 kroner i året. Det viser beregninger Sp har fått gjort med utgangspunkt i matbudsjettet til Forbruksforskningsinstituttet SIFO.
Fremskrittspartiet sier utspillet står i sterk kontrast til hva Vedum har sagt om momskutt i årene han satt som finansminister.
(©NTB)