LIVESENTER
Menu
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) utenfor utenriksdepartementet i forbindelse med konfliktene i India og Pakistan. Foto: Terje Pedersen / NTB

Eide: Norge positiv til økt styrkemål i Nato

Norge stiller seg positiv til kravet om å bruke minst 3,5 prosent av BNP på forsvar, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) – men forventer strid i Nato.

Av NTB | 15.05.2025 06:04:15

Politikk: Et nytt prosentmål som skal erstatte det mye omtalte toprosentmålet, blir en av toppsakene på Natos uformelle utenriksministermøte i den tyrkiske badebyen Antalya torsdag.

– Jeg kommer til å signalisere at Norge er positiv til et økt styrkemål i størrelsesorden 3,5 prosent, sier Eide til NTB.

Det er det samme tallet Nato-sjef Mark Rutte har lagt på bordet. Ifølge Ruttes plan skal landene også sette av 1,5 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP) til infrastruktur som er relevant for forsvarsformål.

Dermed kommer man opp i 5 prosent, som er det USA krever.

Foreløpige anslag viser at Norge kan komme opp i 3,3 prosent ved utgangen av 2025.

Men veien fram blir ikke enkel, konstaterer utenriksministeren.

– Det er viktig å ha en ærlig samtale om at dette er skikkelig krevende for mange. Det tenker jeg blir fremført med styrke på møtet i dag, sier han.

– Vi må erkjenne at dette blir et enormt løft for mange Nato-land. Særlig de som fortsatt ligger under 2 prosent. Dette er jo land som da må ta opp mer gjeld. Det betyr jo at de fort må betale mer i renter enn til forsvaret, eller må kutte i velferdstjenester. Det er jo ikke enkelt, dette, føyer han til.

Samtidig krysser han fingrene for at Nato-landene greier å bli enige før toppmøtet i Haag i slutten av juni.

Men både Norge og andre europeiske land kommer til å understreke at pengene må brukes smartere.

– Du må vite hvorfor du bruker mer penger, sier Eide.

En nødvendig grunnstein er et felles fiendebilde.

– Vi må stå samlet om hva som er hovedtrusselen mot Nato. Det er et mer aggressivt Russland, sier Eide.

Samtidig vil det bli et ekstra stort fokus på Ukraina på møtet, ikke minst på grunn av usikkerheten omkring møtet mellom Russlands Vladimir Putin og Ukrainas Volodymyr Zelenskyj.

Også det skal etter planen finne sted i Tyrkia.

Men onsdag var det fortsatt helt i det blå om Putin i det hele tatt ville stille på møtet.

– Russland krever for mye, slo visepresident J.D. Vance på et møte i Washington sist uke, ifølge Financial Times.

Eide mener at forskjellen mellom Europa og USA når det gjelder synet på konflikten, har krympet.

– Det er bra. Og det vet vi at også ukrainerne opplever som bra. Da kan jo Nato-møtet her, hvor Rubio (USAs utenriksminister, red.anm.) kommer, brukes til å forsterke en felles posisjon i Nato på dette.

– Et av våre mål er å bidra til at Vesten igjen kommuniserer med én stemme, sier han.

– 5 prosent er ikke bare et tall, det er en nødvendighet, slo USAs ferske Nato-ambassadør Matthew Whitaker fast i forkant av at ministrene samlet seg i Tyrkia onsdag kveld.

– Håpet er jo at vi kommer til Haag og klarer å bli enige om noe som både er meningsfylt og henger sammen, og som gjør at vi styrker det transatlantiske samholdet. Det jeg opplever, er at alle europeerne har skjønt at Europa har sluppet litt billig unna, sier Eide.

Samtidig virker USA å ha snudd 180 grader når det gjelder Russland.

(©NTB)

Flere nyheter: