Rødt fremmer forslag i Stortinget – vil ha skjerpede retningslinjer for oljefondet
Rødt fremmer forslag i Stortinget om å pålegge oljefondet å selge seg ut av alle selskap som bidrar til folkerettsbrudd.
Økonomi og næringsliv: Stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond er nå til behandling i finanskomiteen i Stortinget, som tirsdag holdt åpen høring.
Under høringen ble det rettet skarp kritikk mot oljefondets praktisering av dagens retningslinjer for investeringer, først og fremst fordi fondet har investert tungt i selskap som knyttes til Israels folkerettsbrudd.
Flere omtalte dagens praksis som en «pekelek» der oljefondet viser til Etikkrådet, som viser til Finansdepartementets retningslinjer som igjen viser til at disse er vedtatt i Stortinget.
– Total etisk ansvarspulverisering, oppsummerte Amnestys politiske rådgiver Astri Menne Sjoner.
– LO har vedtatt at sparepengene våre skal ut av Israels okkupasjon av Palestina. Det kravet støttes av et stort flertall i befolkningen og over 50 organisasjoner. Det kan Arbeiderpartiet innfri før valget, sier partiets leder Marie Sneve Martinussen til NTB.
– For det første må Norges Bank avskjæres fra å investere i selskaper som selger våpen til Israel, eller som har virksomhet på ulovlig okkuperte områder. Rødt foreslår å ta det inn i mandatet for oljefondet, sier hun.
Norge er pliktet til å følge Folkemordkonvensjonen, Genèvekonvensjonene, Roma-vedtektene, kjennelser i Den internasjonale straffedomstolen (ICJ) og ikke medvirke til at disse brytes.
Det må også gjelde for oljefondet, uansett om det gjelder investeringer i okkupert Øst-Ukraina, Vest-Sahara eller Palestina, mener Rødt.
Finanskomiteen skal avgi sin innstilling til stortingsmeldingen innen 27. mai.
Rødt krever nå en tydeliggjøring av oljefondets retningslinjer og fremmer forslag om dette i forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om pensjonsfondet.
– For det andre må investeringer som bryter med Norges folkerettslige forpliktelser, også forpliktelsen til å ikke bidra til krigsforbrytelser og okkupasjon, kastes ut av porteføljen. Slik var reglene formulert da Etikkrådet ble opprettet, og slik må Stortinget presisere at de skal være i dag, sier hun.
(©NTB)