Trump besøker styrtrike araberstater – men ikke Israel
Donald Trump sikter etter milliardinvesteringer når han tirsdag innleder en rundtur i Midtøstens styrtrike oljestater. Gaza kan også stå på sakslista, men Israel må nøye seg med rollen som tilskuer.
Politikk: Trumps første rundtur i sin andre periode som president starter i Saudi-Arabia og går deretter videre til Qatar og De forente arabiske emirater. Alle er nære allierte av USA – tross sterk uenighet om Israels krigføring i Gaza.
De siste dagene er det kommet flere lekkasjer om hva Trump skal diskutere med sine svært velstående arabiske venner. Spørsmålet er om besøket først og fremst handler om lukrative forretningsavtaler og milliardinvesteringer, eller om temaer som Gaza, Ukraina og Irans atomprogram også står på dagsordenen.
– Det er vanskelig å si om dette er på agendaen. Gitt at det er en sultkatastrofe i Gaza, håper jeg at det kommer opp. Men det er neppe på Trumps agenda, så da må det være Saudi-Arabia og de andre golflandene som tar det opp, sier Jensehaugen, som er seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, til NTB.
Han viser til at det er viktig for Saudi-Arabia å fremstå som en forsvarer for palestinerne, og at det kan bety at de vil ha det på dagsordenen.
I helgen kom det ubekreftede meldinger om at Trump skal møte både Palestinas president Mahmoud Abbas, Libanons president Joseph Aoun og Syrias president Ahmed al-Sharaa i Riyadh tirsdag. Det vil i så fall være svært oppsiktsvekkende både fordi de tre landene alle ligger i konflikt med Israel, og fordi Trump ikke har planer om å besøke Israel i denne omgang.
En kilde oppgir til al-Quds at det er Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman som har tatt initiativ til møtet. Han skal ha en forventning om at Trump viser støtte til Saudi-Arabias krav om at det etableres en egen palestinsk stat side om side med Israel, stikk i strid med hva Trump har stått for fram til nå.
Både en tostatsløsning og en slutt på Gaza-krigen er betingelser som Saudi-Arabia stiller for å ville normalisere forholdet til Israel – noe som står høyt på Trumps ønskeliste.
Likevel fortsetter de israelske luftangrepene for fullt, og i morgentimene mandag ble rundt 20 mennesker drept i et angrep mot en skolebygning og en moské, ifølge palestinsk helsepersonell.
Trump har så langt gitt Israel frie tøyler i krigføringen på Gazastripen, og han har også kommet med uttalelser som støtter en total fordrivelse av Gazas to millioner innbyggere.
Men den siste tiden har han tatt flere beslutninger som skal ha gjort den israelske regjeringen urolig, som å innlede forhandlinger om Irans atomprogram og erklære våpenhvile med den iranskstøttede Houthi-bevegelsen i Jemen.
En fjerde samtalerunde mellom amerikanske og iranske representanter ble avsluttet i helgen, men det er fortsatt ikke meldt om konkrete resultater.
– Saudi-Arabia har utviklet et veldig nært forhold til Kina over flere år nå. Og Kina vil at Saudi-Arabia skal begynne å handle på oljebørsen i Shanghai og gjøre opp avtalene med dem i yuan, sier Lodgaard til NTB.
– Dette spørsmålet har ligget under veldig mye annet av det som har foregått mellom Saudi-Arabia og USA. Så for USA er kanskje det aller viktigste å hindre det, sier han.
Da stilte USA som krav at Saudi-Arabia opprettet diplomatiske forbindelser med Israel. Nå har imidlertid Trump-administrasjonen fristilt atomforhandlingene fra dette kravet, opplyser ikke navngitte kilder til Reuters. Hvis opplysningene stemmer, innebærer det en stor innrømmelse fra amerikanernes side, ifølge nyhetsbyrået.
– Det blir spennende å se hva fortsettelsen på dette blir. Men det er klart det er mange tenkelige varianter når det gjelder kjernefysisk bistand. Det kan være en rekke viktige ting uten at det nødvendigvis inneholder teknologi for anriking av uran eller produksjon av plutonium for den saks skyld, sier han.
Irans utenriksminister Abbas Araghchi var i helgen innom Saudi-Arabia – et besøk som ville vært utenkelig før de gjenetablere de diplomatiske forbindelsene for to år siden.
Avtalen ble meglet fram av Kina og er blitt hyllet som et resultat av USAs svekkede innflytelse over regionen.
Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen understreker at Gaza ikke er et tema som Trump ivrer etter å snakke om, men at Saudi-Arabia og de andre landene kan presse det fram.
Opplysningene stammer fra kilder som har uttalt seg til den palestinske avisen al-Quds og den egyptiske nyhetskanalen Alghad, og de ble søndag gjengitt av den israelske avisen Haaretz. Men de avvises både av Det hvite hus og kilder tett på Abbas. Også en israelsk tjenestemann sier at Trump ikke har noen planer om å møte de tre lederne.
Israel sier i en uttalelse at de vil vente med den varslede opptrappingen på Gazastripen fram til Trumps Midtøsten-tur er over, for å holde mulighetene åpne for en ny våpenhvile, skriver nyhetsbyrået AP mandag.
Sverre Lodgaard, seniorforsker emeritus ved Nupi, tror Trumps viktigste mål i Saudi-Arabia er å demme opp for Kina og sikre at Saudi-Arabia fortsetter å gjøre opp oljeavtaler i dollar.
Et annet sentralt tema er Saudi-Arabias ønske om amerikansk hjelp til å etablere sitt eget sivile atomprogram. Temaet har vært oppe helt siden Trumps forrige periode, og det lå også på bordet mens Joe Biden var president.
Lodgaard mener det er grunn til en viss bekymring, men vil avvente og se hva som skjer.
(©NTB)