Historisk PKK-vedtak: Oppløses etter mange års kamp for kurdisk selvstyre
Den kurdiske PKK-geriljaen har vedtatt å oppløse seg selv og avslutte den væpnede kampen mot Tyrkia. E viktig beslutning for å opprettholde fred og brorskap, sier Tyrkias president.
Politikk: Kurdistans arbeiderparti (PKK) har fullført sitt historiske oppdrag, heter det. Gruppen har i flere tiår kjempet for økt selvstyre i de kurdiskdominerte områdene av Tyrkia. Opprøret startet med krav om en egen kurdisk stat, men har siden blitt moderert til krav om kurdisk selvstyre.
Siden 1980-tallet har konflikten krevd titusener av liv.
PKKs leder Abdullah Öcalan, som har sittet fengslet i Tyrkia siden 1999, oppfordret i slutten av februar geriljaen til å legge ned våpnene og oppløse seg selv.
PKK, som er terrorstemplet både i Tyrkia, EU og USA, har tidligere stilt flere krav for å oppløse gruppen, blant annet at Öcalan løslates og at regjeringsstyrkene slutter seg til våpenhvilen geriljaen kunngjorde 1. mars.
Nå har det altså endt med at de legger ned. Beslutningen ble tatt på en kongress som ble holdt på to ulike steder i det kurdiskstyrte Nord-Irak fra 5. -7. mai, ifølge kunngjøringen. Det er her PKKs ledelse antas å oppholde seg.
PKK sier ifølge Firat at de tror kurdiske politiske partier kommer til å ta ansvar for å utvikle kurdisk demokrati og sikre dannelsen av en kurdisk, demokratisk stat.
– Vi forventer at organisasjonen oppløses uten ytterligere forsinkelser og at de helt og fullt legger ned våpnene, sa han da.
Mandag blir nyheten om PKKs oppløsning ønsket velkommen av Erdogans parti AKP.
– Den fulle og konkrete implementeringen av beslutningen om å oppløse PKK og overgi våpnene er et vendepunkt, sier AKP-talsperson Omer Celik.
Han legger til at prosessen kommer til å bli nøye overvåket av regjeringen i Tyrkia.
Erdogan selv hyller oppløsningen og kaller det en viktig beslutning for å opprettholde fred og brorskap i landet.
– Vi beveger oss selvsikkert mot vårt mål om et Tyrkia fritt for terror, overvinner hindringer, bryter fordommer og motarbeider splidens feller, sier presidenten.
FNs generalsekretær António Guterres hyller også beslutningen og sier at det er et viktig skritt mot fred.
Wigen tar forbehold om at opplysningene stemmer, men går ikke av veien for at dette kan innlede en ny æra i tyrkisk politikk.
– Såfremt dette stemmer, vil det kunne få enorme konsekvenser. Jeg tror det vil endre politikken helt vesentlig, sier Wigen til NTB.
Han viser til at PKKs eksistens har gjort det mulig for tyrkiske myndigheter å stemple kampen for kurdisk språk og kultur som terror.
Ledelsen i irakiske Kurdistan har tidligere sagt at den støtter Öcalans oppfordring til å legge ned våpnene og oppløse seg selv.
Også den norske regjeringen er blant dem som har vært positive til PKK-lederens erklæring, som kom etter at Öcalan har sittet fengslet i 26 år. Han var i sin tid med på å stifte gruppen i 1978.
Mandagens kunngjøring ble offentliggjort av nyhetsbyrået Firat, som er tett knyttet til PKK.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa i slutten av mars at han begynte å bli utålmodig i påvente av at PKK fulgte opp Öcalans oppfordring.
– Et veiskille i nyere tyrkisk politikk, med potensielt enorme ringvirkninger, sier Tyrkia-forsker Einar Wigen etter PKK-nyheten.
– Dette er ikke slutten, det er en ny start, sa medlem av PKKs utøvende komité, Duran Kalkan, til delegatene på kongressen der avgjørelsen ble tatt, ifølge det prokurdiske nyhetsbyrået Mezopatamya.