Rekordmange Eurovision-artister synger på annet språk enn engelsk
I årets Eurovision synges 23 av 37 låtbidrag helt eller delvis på språk som ikke er engelsk. Det er rekord, ifølge SVT.
Kultur og underholdning: – Det er den høyeste andelen siden regelen ble endret i 1999, sier den britiske bloggeren John Pilkington, som har studert språk og lenge har fulgt Eurovision, til SVTs kulturnyheter.
Han sikter til hvordan Eurovision Song Contest i 1999 endret sine regler slik at landene som konkurrerer, kan opptre på valgfritt språk.
At 23 av 37 sanger synges på noe annet enn engelsk, tilsvarer 62 prosent. I fjor var andelen 49 prosent.
Engelsk språk har likevel fremdeles en sterk tilstedeværelse, og de seks låtene som dels er på ikke-engelsk, er også delvis på engelsk. Totalt er det 20 bidrag som helt eller delvis fremføres på engelsk.
– Det kommer vi nok til å fortsette å se, men jeg tror også at et bredere, mer mangfoldig språktankegang er underveis, sier Pilkington.
At så mange bidrag – både Sverige, Tyskland og Latvia – velger det egne språket, tror han beror på en ny, mer positiv innstilling til bidrag på det egne språket i de nasjonale uttakskonkurransene.
– Forhåpentlig ser vi nå slutten på tankegangen om at låten må være skrevet for Eurovision for å lykkes, det kan også være en god låt uten at den er på engelsk, sier Pilkington til SVT.
Sveriges bidrag, «Bara bada bastu» med KAJ, er første gangen siden 1999 at söta bror sender en ikke-engelskspråklig låt til Eurovision.
Norge stilte med «Ulveham» med Gåte i fjor, som var første norskspråklige låt siden Christine Gulbrandsen sang seg til en 14. plass i 2006 med «Alvedansen». Da Tix deltok i Melodi Grand Prix i 2021 med «Ut av mørket», hadde han en engelsk versjon kalt «Fallen Angel» klar – og som han tok med seg til Eurovision.
I år er det tilbake på engelsk for Norge med Kyle Alessandros «Lighter».
(©NTB)