Menu
Et militærorkester fra Royal Marines i militærparaden i London mandag. Feiringen av seieren i andre verdenskrig vil pågå i fire dager i Storbritannia. Foto: Jordan Pettitt / Pool / AP / NTB

80 år siden seieren i andre verdenskrig: – Fred må aldri tas for gitt

Med krigen i Ukraina og militær opprustning som bakteppe skal 80-årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland feires.

Av NTB | 05.05.2025 06:24:28

Politikk: I en lang rekke europeiske land blir det markeringer 8. mai, datoen da de tyske nazistene kapitulerte.

Mens krigen raste videre i Asia, kunne europeerne feire freden i maidagene i 1945.

I Storbritannia begynte feiringen av 80-årsdagen allerede mandag med en militærparade i London. Torsdag blir det minneseremoni i Westminster Abbey og to minutters stillhet over hele landet.

Feiringen i Norge vil foregå en lang rekke steder, og i Oslo deltar kong Harald og kronprins Haakon. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal tale, og stortingspresident Masud Gharahkhani legger ned krans ved et minnesmerke på Akershus festning.

I Frankrike skal president Emmanuel Macron legge ned en krans ved Triumfbuen i Paris.

Europeiske Nato-land frykter Russland i en ny situasjon der mange spør seg om de fortsatt kan stole på USAs støtte.

– Fred må aldri tas for gitt, sa Storbritannias kong Charles da han talte til Italias nasjonalforsamling 9. april.

I en rekke land i Europa er borgerne bekymret for framtiden. I en meningsmåling i Norge i fjor svarte 41 prosent at de tror en ny verdenskrig bryter ut i løpet av et tiår.

Den påtroppende tyske statsministeren Friedrich Merz varsler både opprustning og nye grep for å gjøre Europa mer uavhengig av USA.

– Den nedkjempede fienden er nå en alliert, sier Reynolds til nyhetsbyrået AFP.

Under andre verdenskrig spilte russerne en avgjørende rolle da Adolf Hitlers styrker ble stanset og deretter slått. I dag er det Russland som har invadert et naboland – og sprer frykt over store deler av kontinentet.

Dagen etter at frigjøringsdagen markeres i Vest-Europa, blir det storslått markering og militærparade i Moskva. Kinas president Xi Jinping og Brasils Lula da Silva skal delta i den russiske feiringen av seieren for 80 år siden.

President Vladimir Putin har gjort den russiske seiersdagen til landets viktigste helligdag. Minnet om krigen mot nazistene brukes i retorikken for å øke støtten til krigen mot Ukraina.

President Frank-Walter Steinmeier skal delta under en gudstjeneste i Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, som ble delvis ødelagt i flyangrep under krigen.

I London mandag var kong Charles, dronning Camilla og prins William til stede under militærparaden. Soldater fra Ukraina og flere Nato-land marsjerte sammen med de britiske soldatene.

Feiringen i Storbritannia skal pågå i til sammen fire dager til og med torsdag.

Siden 80 år er gått, blir dette trolig en av de siste store 8. mai-markeringene med et betydelig antall veteraner til stede. Historiker David Reynolds mener dagen er viktig for å lære nye generasjoner om krigen.

– Fred er noe vi må jobbe for. Det er lærdommen fra andre verdenskrig, sier han.

80-årsdagen markeres samtidig som krigen fortsetter i Ukraina og mange europeiske land planlegger opprustning.

Den britiske historikeren David Reynolds ser det paradoksale i at Tyskland – fienden under andre verdenskrig – nå ligger an til å få en viktig militær rolle i Nato.

Også i Tyskland markeres datoen da naziregimet overga seg. I år er 8. mai for første gang en tysk offentlig helligdag, skriver AFP.

(©NTB)

Flere nyheter: