Vestlige land slår alarm om sikkerhetssituasjonen i Sør-Sudan
Sikkerhetssituasjonen i Sør-Sudan har forverret seg betydelig på måter man ikke har sett siden borgerkrigen, ifølge en rekke land, blant dem Norge.
Krig og konflikter: Det slås fast i en felles uttalelse fra ambassadene til Norge, Canada, Tyskland, Nederland, Storbritannia, USA og EU.
Flere måneder med sammenstøt mellom president Salva Kiirs styrker og styrker som er lojale til visepresident Riek Machar har ført til frykt for at borgerkrigen som tok slutt i 2018, skal blusse opp på ny. Den fem år lange krigen antas å ha kostet rundt 400.000 menneskeliv.
Avtalen som avsluttet den, har sett stadig mer skjør ut idet Kiirs allierte har anklaget Machars allierte for å skape uro i Nasir-fylket i Øvre Nilen-regionen sammen med væpnede ungdomsgrupper fra Machars folkegruppe nuer. Machar ble fengslet i mars.
Advarselen fra ambassadene kommer etter at regjeringen i en uttalelse listet opp ni regioner der nuer-folket bor, som «fiendtlige». Det betyr at de anses som å være alliert med Machars parti. En opposisjonspolitiker beskrev grepet som «intet mindre enn et veikart for folkemord». Ambassadene fordømmer grepet.
Videre tar de til orde for at Machar umiddelbart blir løslatt, og de ber alle ledere om å «gjøre slutt på bruken av vold som redskap for politisk konkurranse» og å søke dialog.
Minst 200 mennesker har blitt drept i volden i landet siden mars, og mer enn 125.000 er drevet på flukt, ifølge FN.
(©NTB)