AfD bestrider ekstremist-klassifisering – kaller det politisk motivert
Den tyske etterretningstjenesten BfV har klassifisert ytre høyre-partiet AfD som en ekstremistisk enhet som truer demokratiet. Det avvises av partiledelsen.
Politikk: AfD-lederne Alice Weidel og Tino Chrupalla kaller BvFs konklusjon for «et hardt slag mot demokratiet» og sier det er politisk motivert.
Ved å klassifisere partiet som ekstremistisk, gir BfV seg selv fullmakt til å overvåke partiet tettere enn før, blant annet ved å verve informanter og avlytte kommunikasjon mellom partiets medlemmer.
Tidligere har deler av Alternativ for Tyskland (AfD) blitt klassifisert som ekstremistiske, deriblant ungdomspartiet og flere delstatspartier, skriver Tagesschau.
I 2021 ble partiet som helhet mistenkt for å være ekstremistisk, men det er først nå BfV har trukket en konklusjon.
AfD har hele tiden bestridt at de er ekstremister og har kjempet mot klassifiseringen i rettsvesenet. De mener BfV handler som en politisk aktør.
Det gjenstår fortsatt en rettsavgjørelse for å fastslå at den nye klassifiseringen er lovlig, og det ventes også at det kommer nye søksmål fra AfD.
Weidel og Chrupalla gikk hardt ut mot BfV i en uttalelse fredag ettermiddag.
– AfD blir offentlig diskreditert og kriminalisert rett før et regjeringsskifte. Partiet vil fortsette å forsvare seg juridisk mot disse ærekrenkende uttalelsene som setter demokratiet i fare, sier de.
– Beslutningen fra BfV, som er bundet av direktiver, er bare tullball, har ingenting med lov og rett å gjøre, og er ren politikk i kartellpartienes kamp mot AfD, sier partiets nestleder Stephan Brandner.
Avgjørelsen kan åpne for at partiet forbys, men sentrale politiske stemmer i Tyskland har advart mot å gå raskt fram.
– Jeg tror dette er noe man ikke skal forhaste seg med, sier avtroppende statsminister Olaf Scholz.
I rapporten slås det fast at AfD er et parti «som strider mot grunnleggende prinsipper i grunnloven, deriblant menneskeverd, en rettsstat og demokratiske prinsipper».
– AfD representerer et etnisk konsept som diskriminerer hele befolkningsgrupper, og de behandler innbyggere med migrasjonshistorikk som andreklasses tyskere. Deres holdning reflekteres i rasistiske uttalelser, særlig mot innvandrere og muslimer, sier innenriksminister Nancy Faeser i en uttalelse.