Trumps neste 100 dager: Rettsoppgjør, handelsoppgjør og utenriksoppgjør i vente
Donald Trump har gått ut i sjette gir som president. De neste 100 dagene kan bli mer av det samme – samtidig som mange av ringvirkningene blir mer tydelige.
Kriminalitet og rettsvesen: Klokka 12 Washington-tid onsdag – 18 norsk tid – har Donald Trump vært USAs 47. president i 100 dager. Det har vært 100 dramatiske dager der administrasjonen har angrepet en rekke institusjoner, snudd verdensøkonomien på hodet med innføring av kraftige straffetoller mot nesten alle verdens land og sådd tvil om demokratiets fremtid i USA.
De neste 100 dagene, skriver nyhetsbyrået Reuters, ses på med iver i Trump-administrasjonen. En av embetsmennene snakker om «torpedoer» som presidenten har på lager. Blant annet sa vedkommende at det jobbes med innreiseforbud for flere land og flere presidentordrer, som Trump bruker for å gjennomføre politikk uten å gå gjennom Kongressen.
Pressetalskvinne Karoline Leavitt lovet overfor Wall Street Journal mer fokus på avtaler i det neste hundredagersintervallet – Trump er kjent for sin forkjærlighet for den gode avtalen, eller dealen. Det dreier seg om både handelsavtaler, fredsforhandlinger – og mer.
Det er heller ikke klart om amerikanske forbrukere har merket det verste av prisøkningene som følger med toll ennå. 10. april skrev CNBC at de verste virkningene kommer først til sommeren – og først gjennom matpriser. I midten av mai har flere store amerikanske butikkjeder, blant dem Walmart og Target, advart om at det kan bli tomme hyller, skriver Yahoo Finance. Særlig er det det voldsomme fallet i import fra Kina som går utover varehandelen.
En rådgiver i Trump-administrasjonen sier presidenten framover har håp om å gjøre framskritt i sine forsøk på å annektere Grønland og Panama-kanalen, samt de hittil mislykkede forsøkene på å oppnå fred i Ukraina og Gaza. Det blir også mer reising: I mai skal Trump til Midtøsten, senere i år skal han til Storbritannia, og han har også takket ja til en invitasjon fra Italias statsminister Giorgia Meloni.
I Washington Posts oversikt er kanskje den aller viktigste knyttet til en presidentordre han undertegnet allerede på dag én – som stanset den grunnlovsfestede retten til amerikansk statsborgerskap for alle som er født på amerikansk jord. Også mye av Trumps øvrige innvandringspolitikk, samt spørsmål om likestilling og statlig regulering kan komme for høyesterett snart.
USA-ekspertene Hilde Restad og Hilmar Mjelde er skjønt enige om at Trump er i gang med endringer som truer selve det amerikanske demokratiet.
– Det representerer den største demokratiske tilbakegangen i USA siden motstanden mot borgerrettighetsbevegelsen på 1950- og 60-tallet, sier Restad til NTB.
– Trumps presidentskap er en eksistensiell krise for det amerikanske demokratiet. Demokratiet og politiske friheter er i alvorlig fare og det skjer i stort tempo, sier Mjelde.
– Jeg tror flere og verre økonomiske og politiske kriser er mest sannsynlig. Erfaringene fra land som Peru, Venezuela, Tyrkia og Ungarn tilsier større og mer akutte kriser i USA fremover.
Uansett hva som skjer de neste 100 dagene er Restad, som spesialiserer seg på amerikansk utenrikspolitikk, klar på at USAs rolle i verden er markant forandret.
– Den uopprettelige skaden mot USA som internasjonal aktør ble gjort i juli 2016, da Trump ble nominert. Fra det tidspunktet var konsensus om utenrikspolitikk visket ut. Man visste ikke lenger hva USA mente om store, viktige spørsmål som Nato, der partiene tidligere hadde vært enige.
2. april innførte Trump kraftige straffetoller mot nesten alle verdens land, fra Kina til de ubefolkede Heard- og MacDonald-øyene, før mange av dem ble satt på pause i 90 dager i et forsøk på å starte forhandlinger med hvert enkelt land. 90-dagerspausen ble innført 9. april, og håpet var at på 90 dager skulle de fleste avtalene være i havn. Fasit per 28. april er at ingen avtaler er blitt undertegnet.
Samtidig er Trump langt fra ferdig på hjemmebane, der han er i gang med å samle makt rundt seg selv, gå etter politiske fiender, dramatiske endringer i selve statens oppbygning, fjerning av viktige reguleringer og konstante utfordringer av rettsstaten. En rekke saker kommer opp for USAs høyesterett i løpet av de neste hundre dagene, knyttet direkte eller indirekte til Trumps politikk.
Restad tror at det hun kaller en «endeløs av tsunami av forsøk på å angripe alle mulige aspekter ved USA» potensielt kan roes ned ved at høyesterett nå tar opp mange av de mest splittende spørsmålene. Mjelde ser for seg mer kaos.
(©NTB)