reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Blomster og steiner ved minnesteinen i Bergen-Belsen. Arkivfoto: Martin Meissner / AP / NTB

Overlevende markerte 80 år siden frigjøringen av konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen

Flere enn 50.000 personer ble drept i konsentrasjonsleiren i Niedersachsen i Tyskland. Søndag var det 80 år siden frigjøringen i 1945.

Av NTB | 27.04.2025 23:11:39

samfunn: 180 overlevende, veteraner og ledere var blant dem som markerte at det søndag var 80 år siden britiske styrker frigjorde konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen, noen mil nord for Hannover

– Min beskjed for framtiden er at vi alle må være på vakt for, og bekjempe, hat. Det inkluderer antisemittisme og rasisme mot alle folkegrupper, sa Malala Tribich (94) som ble født i Polen og sendt til Bergen-Belsen som barn.

– Vi må kraftfullt stå imot alle forsøk på å endre eller omskrive historien, sa Weil under markeringen.

– Det er vår kollektive plikt å konfrontere dem som vil endre historien om holocaust, og vise at det som skjedde her og andre steder aldri må glemmes, sa den britiske visestatsministeren Angela Rayner som også deltok i markeringen.

Rayner sa også at stadig flere fornekter og sprer falske opplysninger om holocaust. Det kaller hun ikke bare ignorant, men også farlig.

8. mai arrangerer den tyske forbundsdagen en offisiell markering for å markere 80 år siden andre verdenskrig tok slutt.

– Det var mange som så ut som skjeletter. Som vandrende zombier. Så kunne de ramle og bare bli liggende, med andre som falt over seg, beskrev Tribich under markeringen.

Overlevende, etterlatte, veteraner, utdannere, ambassadører og en rekke andre deltok på markeringen som ble arrangert av Ajex, en jødisk militær forening.

Anne Frank, jenta som skrev dagbok fra skjulestedet i Amsterdam med familien sin, var blant dem som døde her. Hun døde trolig i februar eller mars 1945, 15 år gammel.

Andre leirer som Treblinka, Sobibor og Auschwitz var enten ødelagt av tyskerne for å skjule hva som hadde skjedd der, eller tømt av fanger og andre.

I Bergen-Belsen hadde hus, brakker og bevis blitt stående. Det var også både ofre, vitner og fangevoktere igjen i leiren. Svært mange døde mot slutten av krigen på grunn av sykdommer og mangel på mat. Det var ingen gasskamre i leiren.

Dermed ble de grusomme historiene fortalt videre av soldater, journalister og fotografer som var der i fredsdagene.

Det er anslått at mellom 50.000 og 70.000 mennesker døde i Bergen-Belsen, med rundt halvparten mellom januar og april 1945.

Delstatsminister Stephan Weil i Niedersachsen sa at Tyskland ikke måtte glemme eller fortrenge det mørkeste kapittelet i landets historie og forbrytelsene rundt det.

Da britiske styrker kom til leiren 15. april 1945, fant de rundt 60.000 fanger, et sted infisert med sykdommer og rundt 10.000 ubegravde lik. Sovjetiske krigsfanger, romfolk og jøder var blant fangene som ble sendt til leiren.

Bergen-Belsen skilte seg fra de andre dødsleirene ved at den var mer intakt da den ble frigjort av allierte styrker mot slutten av krigen, ifølge BBC.

(©NTB)

Flere nyheter: