Barth Eide: Tyrkia går i feil retning
Utviklingen i Tyrkia under president Recep Tayyip Erdogan går i feil retning, men landet er en viktig alliert og spiller en sentral rolle i regionen, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Kriminalitet og rettsvesen: Torsdag besøkte utenriksministeren Ankara, der han hadde samtaler med blant andre Tyrkias utenriksminister Hakan Fidan og landets etterretningssjef Ibrahim Kalin som står Erdogan nær.
– Tyrkia har i dag har et ganske betydelig fotavtrykk i regionene rundt, og det er viktig å forstå hvor de står og hvor man eventuelt kan være enige med dem, sier Espen Barth Eide til NTB.
Han trekker blant annet fram Tyrkias forhold til Russland.
Tyrkia er også tungt involvert i Syria der de støtter landets nye makthavere, og de jobber i likhet med Norge aktivt for en tostatsløsning mellom Israel og palestinerne, påpeker han.
– De er nå også stadig mer aktive i Afrika, særlig i Sudan og på Afrikas Horn der de har et ganske omfattende diplomati. I en tid der USA engasjerer seg mindre er det viktig å holde kontakt med andre som er mer engasjert der, sier Eide.
– Det har vært en utvikling, særlig det siste tiåret, der det har gått i en mindre demokratisk retning, sier Eide.
– De er godt kjent med hva vi og mange andre europeiske land mener om dette, men det er ikke desto mindre viktig å si at vi følger nøye med og er bekymret, sier han.
Opposisjonens fremste presidentkandidat, Istanbuls avsatte ordfører Ekrem Imamoglu, ble nylig fengslet til sterke internasjonale protester. Andre som har utfordret eller kritisert Erdogan, har lidd samme skjebne.
Uavhengige medier knebles i Tyrkia, journalister og redaktører fengsles eller blir drevet i eksil, og tyrkiske fengsler er fulle av politiske fanger.
– Det er en klar utvikling i retning av et mindre demokratisk samfunn, og dette er problematisk. Som venner må vi si ifra om hva vi mener om utviklingen. Dette gjør vi, både i enkeltsaker som fengslingen Imamoglu og journalister, men også på generelt grunnlag, sier han.
– Vi skal alltid være tydelige og stå opp for det vi mener er riktig, men vi skal samtidig ha et tilfang av folk vi kan snakke med og som kan bidra til å løse andre problemer, sier Eide.
– Det er viktig å huske at det er det nest største landet i Nato. De er en vestlig alliert i Ukraina-sammenheng, men har samtidig flere kanaler inn til Russland enn det andre har, sier han.
Menneskerettssituasjonen i Tyrkia under president Recep Tayyip Erdogan er imidlertid krevende, medgir utenriksministeren.
– I utgangspunktet burde mange av dem som er fengslet aldri ha vært arrestert, og de har i alle fall krav på skikkelig behandling i rettsvesenet i tråd med de forpliktelser Tyrkia har som medlem av Europarådet, sier Eide.
(©NTB)