Oljefondet rammet av markedsuro – tapte 415 milliarder kroner i første kvartal
Heller ikke Statens pensjonsfond utland – oljefondet – gikk klar av den omfattende markedsuroen som rådet i årets første kvartal.
Økonomi og næringsliv: Det ble klart da oljefondets resultat for første kvartal i år ble publisert torsdag morgen. Fondet fikk en negativ avkastning på 415 milliarder kroner – tilsvarende -0,6 prosent, heter det i pressemeldingen.
– Kvartalet har vært preget av store svingninger i markedet. Aksjeinvesteringene ga negativ avkastning, og det var hovedsakelig teknologiaksjene som trakk resultatet ned, sier fondets leder Nicolai Tangen.
På pressekonferansen torsdag formiddag understreket oljefondssjef Nicolai Tangen at det ikke er grunn til panikk.
– Dette er den typen situasjoner hvor man bør holde hodet kaldt og forholde seg til mandatet, sa han i sin presentasjon ifølge E24.
Imidlertid var det først 2. april at Trump kunngjorde de nye, voldsomme straffetollsatsene mot USAs handelspartnere. Det sendte verdensmarkedene ut i den verste uroen siden begynnelsen av koronapandemien.
Kollapsen førte til at oljefondet mistet omtrent 2500 milliarder kroner av sin verdi, men det fallet fanges altså ikke opp av tallene som slippes torsdag, skriver Dagens Næringsliv.
Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var -1,6 prosent, avkastningen på renteinvesteringene var 1,6 prosent, og investeringene i unotert eiendom fikk en avkastning på 2,4 prosent. Avkastningen på unotert infrastruktur for fornybar energi var 1,2 prosent.
Oljefond-sjef Nicolai Tangen skal redegjøre for fondsutviklingen på en pressekonferanse klokka 10.
Oljefondet hadde også en svak kvartalsvis avkastning i siste kvartal i fjor, da med 0,24 prosent, etter flere strake kvartaler med solid avkastning.
Første kvartal er altså januar til mars og dekker ikke den største uroen i markedene. Det oppsto noe uro i forbindelse med Donald Trumps seier i presidentvalget i USA, og særlig etter innsettelsen.
Avkastningen til oljefondet i første kvartal er faktisk 0,16 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen. I tillegg kan en del av utviklingen tilskrives kronekursen, som har styrket seg mot flere av hovedvalutaene.