Deporterte migranter innesperret i ett av Latin-Amerikas verste fengsler
I El Salvadors mest beryktede fengsel soner fangene under ekstremt harde forhold, sovende på metallbenker og med lyset på hele døgnet. Her har også deporterte migranter havnet – med Donald Trumps velsignelse.
Kriminalitet og rettsvesen: Mandag reiste fire folkevalgte demokrater til El Salvador for å kaste lys over skjebnen til latinamerikanere som Trump-administrasjonen har utvist etter påstander om at de er gjengkriminelle.
Spesielt én manns skjebne har fått stor oppmerksomhet i USA, utvisningen av Kilmar Abrego Garcia (29), som har lovlig opphold i USA, og som inntil nylig jobbet som metallarbeider og bodde sammen med kone og barn i delstaten Maryland.
I midten av mars ble han satt på et fly til El Salvador sammen med rundt 250 andre latinamerikanere, de fleste fra Venezuela, og sendt til det beryktede høysikkerhetsfengselet Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT).
Abrego Garcia er etter dette flyttet til et annet fengsel, men det antas at de andre som ble deportert, fortsatt befinner seg i CECOT sammen med titusener av gjengkriminelle.
Det er laget for å huse 40.000 fanger, og er dermed det største fengselet i Latin-Amerika.
Hver celle har plass til rundt 80 fanger, og her må de oppholde seg 23,5 timer i døgnet, med lyset på døgnet rundt, ifølge amerikanske medier. Toalettet er uten dør, og plastbøtter med vann brukes til kroppsvask. De eneste møblene er metallbenker som fangene sover på, uten tepper og sengetøy, ifølge et CNN-team som besøkte fengselet i slutten av 2024.
Det er heller ikke lov å ta imot besøk, og noen av fangene vil måtte belage seg på å tilbringe resten av livet innesperret, ifølge CNN.
Også New York Times har dokumentert de svært harde soningsforholdene. Avisen omtaler fengselet som et «tropisk gulag» – en henvisning til arbeidsleirene som ble etablert i det tidligere Sovjetunionen. I høysikkerhetsfengselet i El Salvador har imidlertid fangene verken arbeid eller andre aktiviteter å fylle dagene med.
Men ingenting tyder på at så vil skje. I stedet er han blitt flyttet til et annet fengsel i Santa Ana vest i landet.
I forrige uke fikk ha møte den amerikanske senatoren Chris Van Hollen på et hotell i hovedstaden San Salvador, og denne uken har ytterligere fire demokrater reist til El Salvador i håp om å få 29-åringen løslatt.
De har bedt om å få besøke ham i fengselet, men så langt har myndighetene avslått forespørselen. Delegasjonen understreker at de ikke bare er kommet for å tale Abrego Garcias sak.
– Vi må være tydelige på at dette ikke bare handler om ham. Dette handler om hvert eneste menneske i USA. Grunnloven gjelder alle mennesker i landet vårt. Rettssikkerheten gjelder alle mennesker i vårt land, sier demokraten Maxwell Frost fra Florida.
Med på turen er også Robert Garcia fra California, Yassamin Ansari fra Arizona og Maxine Dexter fra Oregon.
– Det finnes ingen grunn for meg til å tro av administrasjonen vår, Trump-administrasjonen, gjør noe for å tilrettelegge for at han kommer trygt hjem igjen, og det er rett og slett uakseptabelt, sa Ansari til pressen etter at delegasjonen hadde møtt amerikansk ambassadepersonell.
– Dette handler ikke bare om Kilmar. Det dreier seg om at regjeringen vår nådeløst forfølger enhver innvandrer som forsøker å komme til USA eller som oppholder seg i USA, uten hensyn til rettssikkerhet, sa hun videre.
Politiet i Maryland har hevdet at han tilhører den kriminelle gjengen MS-13, men dette benekter han, og han har ifølge sin advokat aldri vært siktet for noe lovbrudd.
Den 12. mars stanset politiet ham mens han satt i en bil sammen med sin fem år gamle sønn utenfor Ikea i Baltimore. Tre dager senere ble han deportert.
President Donald Trump har etter deportasjonen sagt at han ble utvist som følge av en «administrativ feil». Senere har han gjort helomvending og hevdet at Abrego Garcia likevel tilhører en kriminell gjeng.
I ettertid har Van Hollen sagt at de ble lurt i en felle ettersom det ble brukt bilder av møtet til å hevde at Abrego Garcia lever et liv i luksus i El Salvador.
– Han har på mirakuløst vis oppstått fra «dødsleirer» & «tortur», og nå drikker han margaritas med senator Van Hollen i det tropiske paradiset El Salvador, skrev president Nayib Bukele i et innlegg på X, der det også ble publisert et bilde av de to med cocktail-glass på bordet.
Ifølge Van Hollen var det imidlertid Bukeles assistenter som plantet de to glassene. Han har også sagt at regjeringen presset på for at møtet skulle holdes like ved hotellets svømmebasseng, og at han i ettertid har skjønt at det var et forsøk på å skape et inntrykk av at 29-åringen lever et liv i sus og dus.
– Ingen drakk margaritas eller sukkervann eller hva det nå var. Men dette er en lærepenge i hvor langt president Bukele er villig til å gå for å lure folk om hva som foregår. Det viser også hvor langt Trump-administrasjonen og presidenten er villig til å gå, for da en journalist spurte ham om dette, spilte han bare med, sier Van Hollen.
Deportasjonene ble gjennomført etter at Trump tok i bruk «1798 Alien Enemies Act», en lovparagraf som gir USAs president makt til å pågripe og deportere innbyggere eller statsborgere fra «fiendtlige» land uten rettslige kjennelser. Loven har kun blitt brukt tre ganger tidligere, alle gangene i krigstid.
Det amerikanske rettsvesenet behandler nå mengder av saker der Trump-administrasjonen anklages for å ha utvist innvandrere på ulovlig vis.
Maduro har svart med å anklage Bukele for omfattende og systematiske brudd på menneskerettighetene.
Bukele, som besøkte Det hvite hus i forrige uke, har også sagt at han ikke har noen makt til å sende Abrego Garcia tilbake til USA.
– Vi måtte hatt hundretusener av rettssaker for de hundretusener av ulovlige som vi sender ut av landet. Å gjøre det ville – uten å overdrive – ta 200 år. Det er umulig, skriver Trump i et innlegg på Truth Social.
Ifølge Trump gjennomfører han nå det amerikanske velgere ønsker.
– Folkene mine er fantastiske og gjør et flott stykke arbeid, men de møter hele tiden hindringer, selv fra USAs høyesterett, skriver han.
CECOT er blitt sammenlignet med en konsentrasjonsleir, og regnes som El Salvadors fremste symbol på myndighetenes omstridte kamp mot organisert kriminalitet.
Ettersom Abrego Garcia ble utvist uten lov og dom, og det ikke finnes bevis for at han er gjengkriminell, har høyesterett gitt ordre om at Trump-administrasjonen må legge til rette for at han kan komme tilbake til USA.
– Donald Trump og administrasjonen hans driver et regjeringsfinansiert kidnappingsprogram – ulovlige arrestasjoner, fengslinger og deportasjon av uskyldige mennesker uten noen form for rettferdig prosess, sier Frost videre.
Abrego Garcia kommer opprinnelig fra El Salvador, men har bodd i USA siden han var 16 år. Han kom til USA uten lovlig innreise, men har senere fått oppholdstillatelse.
Da senatoren Chris Van Hollen besøkte El Salvador i forrige uke, avviste regjeringen først hans ønske om å møte 29-åringen. Etter mye fram og tilbake møttes de to på hotellet der senatoren bodde.
Trump-administrasjonen har betalt El Salvador millioner av dollar for å ta imot nesten 300 innvandrere som hevdes å være medlemmer av kriminelle gjenger.
I helgen tilbød El Salvadors president seg å sende de rundt 250 deporterte venezuelanere til Venezuela i bytte mot det han betegnet som «politiske fanger» i Venezuela, der venstreorienterte Nicolás Maduro har makten.
Trump har på sin side sagt at El Salvador bør bygge fem nye fengsler for å ta imot alle innvandrerne han ønsker å deportere. Og han mener det vil ta altfor lang tid å behandle alle sakene i rettsvesenet.
(©NTB)