Kanskje kommer paven?
Påskeuken er den viktigste høytiden i den kristne kalenderen, med store og mange begivenheter. For katolikker er årets store spørsmål: Kommer paven?
Religion og livssyn: Pave Frans har vært innlagt på sykehus med livstruende lungebetennelse og er svært svekket. Han er trolig på bedringens vei, men nå som påskehøytiden nærmer seg, lurer katolske troende på hvor mye av feiringene den 88 år gamle paven vil kunne delta på.
En rekke viktige religiøse begivenheter, fra korsvandring til påskenattsliturgi, står for døren.
I Roma er tradisjonen at de største arrangementene ledes av paven. Titusenvis av katolikker møter opp og har alltid store forventninger til pavens tilstedeværelse og ord. Å se og høre pave Frans er viktig for alle verdens 1,4 milliarder katolikker.
Pave Frans vil derfor med stor sannsynlighet måtte stå over mange av ukens begivenheter – for første gang siden han ble pave i 2013.
Da han ble sendt ut fra sykehuset 23. mars, rådet nemlig legene ham til å hvile i minst to måneder – og til å unngå offentlig aktivitet og kontakt med folkemengder.
Hittil har han slett ikke fulgt legenes råd.
Han ønsket de fremmøtte en god påskeuke med sin svake, skjøre stemme. Han ble skjøvet rundt på plassen i rullestolen, denne gangen uten tilførsel av oksygen.
Onsdag i forrige uke holdt dessuten pave Frans en kort privat audiens med Storbritannias kong Charles III og dronning Camilla.
Forrige torsdag avla han et raskt besøk for å hilse på pilegrimer og se på det nylige restaureringsarbeidet inne i Peterskirken. Lørdag besøkte han Santa Maria Maggiore i sentrum av Roma, en basilika som paven er spesielt knyttet til.
– Det er åpenbart at helsetilstanden hans har blitt bedre – både når det gjelder motoriske evner, pusten og stemmebruk, uttalte Vatikanets pressetalsperson til journalister tidligere denne uka.
Men talspersonen ville ikke kommentere pavens eventuelle deltakelse i påsken.
Men det er ikke klart om paven vil delegere den påfølgende lesningen av teksten sin til noen andre.
– Velsignelsen til hele verden kan bare gis av paven … det er en gest til både troende og ikke-troende, sier den italienske presten Giovanni Terragni til nyhetsbyrået AFP.
– Det var pave Frans som utlyste dette hellige året, og Herren prøver ham, mener den italienske nonnen Ermelinda Pettenon.
– Det viktige er at han aksepterer denne tiden med lidelse og prøvelse, legger hun til.
I 2023 og 2024 deltok Frans av helsemessige årsaker ikke i korsvandringen, men han deltok på påskenattsliturgi dagen etter.
Dagene som kommer, vil vise hvor stor kapasitet – eller kanskje vilje – paven har.
Men det er mindre enn en måned siden paven ble utskrevet fra Gemeli-sykehuset i Roma, der han tilbrakte nesten 40 dager. Situasjonen var lenge kritisk, og han er åpenbart sterkt svekket.
De siste dagene har paven gjort den ene overraskende opptredenen etter den andre, senest da han dukket opp på Petersplassen etter messen på palmesøndag. Han til og med håndhilste på folk, velsignet babyer og vinket til folkemengdene.
De overraskende aktivitetene har ført til at menigheten har fått håp om å se ham – i det minste på påskedagen.
Vatikanet har bestemt seg for å foreta den tradisjonelle «Urbi et Orbi»-velsignelsen («Til byen og til verden»), som blir kringkastet fra balkongen på Peterskirken klokken 12 på søndag.
Roma feirer i år den katolske kirkes jubileum i 2025, et hellig år utpekt av paven hvert kvarte århundre. Jubileet fører til at millioner av pilegrimer strømmer til Vatikanet. Årets velsignelse blir dermed enda mer viktig og symbolsk.
(©NTB)