Tar til orde for fortsatt kullgruvedrift på Svalbard
Til sommeren stenges Gruve 7, den siste norske kullgruva på Svalbard, etter over hundre års drift. Nå vokser kravet om fortsatt kullproduksjon.
Økonomi og næringsliv: – Verden har forandret seg mye siden vedtaket ble fattet. Norge trenger arbeidsplasser og industri på Svalbard – og kull til metallproduksjon, sier Svein Jonny Albrigtsen til Klassekampen.
Han er gruvearbeider, leder i Svalbard Ap og LO Svalbard. På Aps landsmøte holdt han en appell om å fortsette gruvedriften, men forslaget ble ikke behandlet.
Bakgrunnen for nedleggelsen er at kullkraftverket i Longyearbyen ble stengt i 2023. Det statseide Store Norske Spitsbergen Kulkompani besluttet da å avvikle gruvedriften.
– Man startet med å stenge kraftverket uten å ha et alternativ. Nå forsynes samfunnet av et dieselaggregat, sier Albrigtsen.
Han viser til at Norge importerer store mengder kull, og at etterspørselen er høy.
– Kullprisen er god, og kvaliteten vår er høy. Mange i Ap støtter oss, men tør ikke si det høyt, sier han og peker på at norsk industri nå importerer mellom en og to millioner tonn kull årlig, mest fra Colombia.
Albrigtsen frykter at nordmenn vil bli i mindretall i Longyearbyen og foreslår å gjøre gruveselskapet til et statlig mineralselskap som kan sikre arbeidsplasser og kompetanse.
Frp har hele tiden støttet videre drift. Sp snudde etter regjeringsbruddet. Likevel er det fortsatt flertall på Stortinget for å stenge produksjonen.
(©NTB)