reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på meglergulvet i DNB, dit usikre kunder har ringt for å få råd om de turbulente økonomiske dagene. Foto: Javad Parsa / NTB

Forvirring og usikkerhet om Trumps toll preger marked og politikk

– Det blåser litt ute i Europa, var beskjeden statsminister Jonas Gahr Støre fikk da han ble oppdatert på tollkrisen onsdag morgen.

Av NTB | 09.04.2025 14:11:53

Økonomi og næringsliv: Statsministeren hadde invitert seg selv på besøk hos hovedkontoret til DNB for å lytte til hvordan finansnæringen forholder seg til all den politiske og økonomiske uroen som tollbarrierene fra USA har skapt.

– Usikkerhet for bedrifter, husholdninger og myndigheter som skal navigere i det landskapet, oppsummerer Støre overfor NTB.

Mens statsministeren oppholdt seg i bygget i Bjørvika i Oslo kom de første signalene fra Europas børser. Etter en svak oppgang tirsdag gikk det motsatt vei igjen. Fra start falt indeksene rundt 2 prosent.

Henvendelsene inn til banken er doblet de siste dagene, forteller banksjef Kjerstin Braathen til Støre. I rommet der verdier tilsvarende tre norske statsbudsjett håndteres hver eneste dag, er det travelt som i en maurtue, men det er få tegn til panikk.

– Den uroen som vi ser nå, er fundamentalt annerledes enn hva vi har sett ved tidligere kriser, men nivået er på linje med hva vi så under pandemien og selv før det, sa konserndirektør Kjersti Braathen.

– Dette er menneskeskapt. Usikkerhet er den aller sterkeste beskrivelsen på hva som preger markedene. Samtidig er det ikke noe panikk, sier Braathen.

Statsministeren tilbakeviser kritikken og sier Norge er i løpende dialog med USA på alle nivåer.

Men det er ikke bare Norges relativt beskjedne eksport til USA som er utsatt. Både banker og myndighetene er usikre på hva som kan skje dersom Norge holdes utenfor eventuelle beskyttelsestiltak fra EU. Det kan ramme norsk næringsliv atskillig hardere enn tollsatsen på 15 prosent fra USA.

– Jeg gjentar det at de viktigste norske interessene ligger i Europa, sier Støre.

Konserndirektør Rasmus Figenschou har ansvaret for bedriftsmarkedet i DNB. En av tre norske bedrifter står på kundelista hans og håndterer økonomien sin gjennom bankens systemer.

– Nå jobber mange med å se hvordan dette vil treffe dem. Noen har direkte eksport til USA, mens andre er deler av en lengre verdikjede til Europa, sier Figenschou til NTB.

Nå er bedriftene opptatt av å sikre seg mot framtidige problemer.

– Det vi snakker med bedriftene om, er at summen av de ulike belastningene er viktig. For noen er det ikke sikkert at spørsmålet om toll er det som tynger mest, mens for andre kan det være helt avgjørende, sier Figenschou.

På meglergulvet hos DNB er 270 personer i full sving med å håndtere marked og kunder. Statsministeren tar seg tid til å snakke direkte med dem som skal håndtere de daglige svingningene.

Regjeringen har blitt kritisert for at den ikke har vært mer framoverlent. At det ikke er gjort konkrete forsøk på å ta kontakt med Trump for å forhandle om tollen på 15 prosent.

– Dette er en forskjell fra finanskrisen. Den ble utløst fordi det var en stor ubalanse i finansverdenen som sprakk. Det har ikke skjedd nå. Men spørsmålet er hva hvis du får en veldig brems i handelen, i varestrømmer som endres. Kan det i seg selv skape en slik boble, en slik sårbarhet, spør Støre.

Han forteller at norske bedrifter har stått i en kontinuerlig omstillingsprosess siden pandemien slo inn i 2020. Den pågående uroen om toll og effekt for eksporten føyer seg inn i dette.

(©NTB)

Flere nyheter: