Skaderegisteret for bruktbiler: Naf vil ha plikt til å opplyse om dyre bilreparasjoner
Regjeringen vil ha et sentralt skaderegister for bil. Naf mener at alle som skal kjøpe bruktbil, må få vite om den er blitt reparert for mer enn 50.000 kroner.
Økonomi og næringsliv: – Vi mener biler med en skadetakst på 50.000 kroner eller mer bør inn i skaderegisteret. Det er en god og realistisk grense som gir en skikkelig trygghet for deg som skal kjøpe en brukt bil, sier senior forbrukerrådgiver Janne Pedersen i Naf i en pressemelding.
Med registeret har regjeringen gjort det klart at de ønsker å gjøre det enklere for den som skal kjøpe en bil, å se både skadehistorikk og tidligere reparasjoner.
* Opplysninger om innløste kjøretøyer (der et forsikringsselskap overtar eierskapet til bilen fordi reparasjonskostnaden er høyere enn bilens markedspris)
* Kjøretøyer med en skadetakst på 50.000 kroner.
* Kjøretøyer som har hatt over 15 reparasjonstimer.
Vegvesenet har også vurdert å inkludere biler uten en grense for skadetakst, i tillegg til å sette grensen til 75.000 og 100.000 kroner.
– Bil er noe av det dyreste folk kjøper, da er det viktig at man kjenner hele skadehistorikken til bilen. Kjøretøy med skjulte og dårlig reparerte skader kan utgjøre en stor fare for deg og alle andre i trafikken. Nå vil vi gjøre det litt enklere for deg å være trygg når du skal kjøpe bil, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) da høringsforslaget ble lagt fram i november.
– Da kan du som bruktbilkjøper slå opp i registeret og få et riktig bilde av bilens skadehistorikk, sier Pedersen.
Høringsfristen for forslaget om et sentralt skaderegister for bil, er 1. mars.
Det er Statens vegvesen som skal være ansvarlig for registeret, og de har lagt fram tre alternative forslag til hvilke opplysninger det kan inneholde:
Nav mener biler som har blitt overtatt av forsikringsselskapet eller har hatt minst 15 timers karosseriarbeid, også bør inkluderes i registeret. Da vil biler der skaden er så omfattende at det har tatt mye tid å gjøre utbedringen, også bli registrert, påpeker Pedersen.
(©NTB)