Norge er eneste av 20 europeiske land der forventet levealder ikke bremser
Norge er det eneste europeiske landet der forventet levealder øker like raskt, viser en studie i The Lancet. Studien er gjort blant 20 vesteuropeiske land.
Sosiale forhold: Takket være bedre levekår og medisinske fremskritt har gjennomsnittet for hvor lenge vi lever, økt i store deler av verden siden 1900.
Men nå ser forskerne et mindre trendbrudd. Mellom 1990 og 2011 lå økningen på 0,23 år i snitt i Europa. Deretter, i perioden 2011 til 2019, sank økningen til 0,15 år, viser gjennomgangen som publiseres i The Lancet Public Health. Trenden er altså den samme i alle de 20 undersøkte landene i Europa – med ett unntak: Norge.
– Alle land i denne studien, bortsett fra Norge, opplevde en nedgang i økningen av forventet levealder etter 2011, heter det i studien, skriver tidsskriftet.
Studien tar for seg forventet levealder ved fødsel fra 1990 til 2021. Stagnasjonen i de andre landene kom lenge før pandemien.
Den største nedgangen i veksttakt ses på De britiske øyer, hvor England etterfølges av Nord-Irland, Wales og Skottland.
Usunn mat, overvekt og stillesitting antas å ligge bak, men også pandemien, ifølge den internasjonale studien. I mange land fikk covid-19 klare følger for levealderen på begynnelsen av 2020-tallet. Men i Norge, Sverige, Irland, Island, Danmark og Belgia ser man ingen pandemieffekt på forventet levealder, ifølge Lancet-artikkelen.
De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå om forventet levealder i Norge 81,4 år for menn og 84,6 år for kvinner i 2023. I Sverige var forventet levealder for menn i Sverige 81,6 år og for kvinner 84,9 år.