Redningsmenn i Bristow Norway går ut i streik – mekling førte ikke fram
Meklingen for redningsmenn i Bristow Norway mellom Parat og NHO Luftfart har ikke ført fram, og det er streik fra onsdag.
Økonomi og næringsliv: Lars Petter Larsen, forhandlingsleder for Parat, er skuffet over manglende forhandlingsvilje fra arbeidsgiversiden og NHO. Han sier redningsmennene nå forbereder seg på en lang streik.
Larsen sier det er krevende å streike i redningstjenesten offshore, og at det fra onsdag derfor kun tas ut én redningsmann fra selskapets base i Bergen for å unngå at arbeidsgiver spekulerer i tvungen lønnsnemnd.
– Pilotene og sykepleier på oljeinstallasjonene opprettholder beredskap og syketransport, sier Parats forhandlingsleder.
Fra mandag er det varslet plassoppsigelse for ytterligere 21 redningsmenn.
– Streiken vil løpende vurdert trappet opp i dagene og ukene fremover, sier Larsen.
Han sier at eventuelle pasienter fra plattformene vil bli fraktet til sykehus på land på vanlig måte.
– Vi burde klart å komme til enighet uten streik, sier han.
Kravet om lønnsøkning ble for vanskelig å innfri, ifølge Bristow Norway.
– Det er leit at vi ikke kom til enighet med Parat/YS om en avtale for våre redningsmenn. Et krav om lønnsøkning på 23 prosent er krevende for oss å innfri, og Parat/YS valgte å avvise vårt tilbud, sier administrerende direktør Sondre Nordseth.
– Sikkerheten til våre passasjerer og ansatte er vår øverste prioritet. Vi jobber alltid for å sikre en kontinuerlig trygg og ansvarlig drift, sier han.
I første omgang vil streiken ramme redningshelikopter (SAR-Offshore) fra Bristow Norways base i Bergen.
Kravet fra Parat var at de at de fikk den samme prosentvise lønnsøkningen som andre kolleger i SAR-tjenesten (search and rescue) allerede har fått i sitt tariffoppgjør. I fjor fikk blant annet pilotene i Bristow en avtale de var fornøyde med, etter fire ukers streik.
Redningsmennene krever også kompensasjon for reiser til tjenestestedene, slik andre tilknyttet SAR-tjenesten allerede får.
– Streikens første dag vil medføre at SAR-tjenesten til feltet Oseberg nedskaleres til såkalt LIM-SAR, (Limited Search and Rescue) noe som betyr at SAR-beredskapen og tjenesten opprettholdes, men uten redningsmann.
Arbeidsgiveren har strukket seg langt, mener administrerende direktør i NHO Luftfart, Erik Lahnstein.
De to meklerne, Mats Wilhelm Ruland og Bjørn Lillebergen konstaterte ved 00.30-tiden natt til onsdag at partene, Parat og NHO Luftfart, sto så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter.
(©NTB)