Medier: Musks folk har fått tilgang til finansdepartementets betalingssystem i USA
Elon Musk og hans medarbeidere skal ha tatt kontroll over det amerikanske finansdepartementets betalingssystem. Det utfordres nå i retten.
Politikk: Musk, som regnes som verdens rikeste person, leder president Donald Trumps innsats for å kutte føderale kostnader.
I et søksmål hevdes det nå at Musk og hans etat, det såkalte Departementet for offentlig effektivitet (DOGE), ulovlig får tilgang til private opplysninger om millioner av amerikanere.
Musk er verken folkevalg eller godkjent av Kongressen, men har en rolle som ubetalt rådgiver for president Donald Trump. Han fikk jobben etter å ha brukt over 250 millioner dollar på å få Trump valgt. Politico skriver at det juridisk sett er uklart om DOGEs medarbeidere er regjeringsansatte, kontraktører eller ganske enkelt utenforstående som har fått spesialtilgang.
– Folk som må dele opplysninger med føderale myndigheter, bør ikke tvinges til å dele opplysninger med Elon Musk eller hans DOGE, heter det i søksmålet som er levert inn i Washington av fagforeninger og en gruppa Public Citizen.
Musk skrev mandag i et innlegg på X, som han selv eier, at «den eneste måten å stoppe svindel og sløsing med skattebetalernes penger på, er å følge betalingsstrømmene og sette mistenkelige transaksjoner på vent for gjennomgang.»
– Naturligvis fører dette til at de som har hjulpet til med, tilrettelagt for og mottatt svindelaktige betalinger, blir svært opprørte. Synd for dem, la han til.
Musks tilgang til betalingssystemet er godkjent av påtroppende finansminister Scott Bessent, melder nyhetsbyrået AFP og flere amerikanske medier, blant dem Politico og Washington Post. Det ble mulig etter at en embetsmann som nektet å gi hans folk tilgang, ble plassert i administrativ permisjon fredag, ifølge søksmålet.
Vedkommende skal senere ha blitt pensjonert. Ifølge Politico dreier det seg om David Lebryk, som har hatt ansvaret for departementets betalingssystemer i lang tid. Det hadde i forkant pågått en intern strid i finansdepartementet om hvor mye tilgang Musk og hans allierte burde ha til det sensitive systemet, ifølge nettavisen.
Ifølge magasinet Wired har Musk har plassert unge støttespillere som jobber for DOGE i sentrale stillinger i statsforvaltningen. Hans team skal ha fått en tilgang uten sidestykke til betalingssystemer som vanligvis er forbeholdt høyt betrodde karriereansatte.
Medarbeiderne, som angivelig er mellom 19 og 24 år gamle, ble også plassert i det føderale personalforvaltningskontoret, som er personalavdelingen for føderalt ansatte.
Forrige uke sendte kontoret en epost der de fleste ansatte fikk mulighet til å forlate statlige stillinger umiddelbart med rundt ni måneders etterlønn. Mange juridiske eksperter advarte imidlertid de ansatte om å være forsiktige med å si ja til tilbudet.
– De tar kontroll over verktøyene man trenger for et kupp, sa senator Ron Wyden, den ledende demokraten i Senatets finanskomité.
Elizabeth Warren, den øverste demokraten i Senatets bankkomité, fordømte tiltaket som «ekstremt farlig» og sa det utgjorde en systemrisiko for hele økonomien.
– Jeg er sjokkert over at du, som en av dine første handlinger som minister, tilsynelatende har overlevert et svært følsomt system med millioner av amerikaneres private data, og en sentral statlig funksjon, til en ikke-valgt milliardær og et ukjent antall av hans ukvalifiserte lakeier, skrev Warren i et brev til Bessent.
Hun sa også at å sette erfarne ansatte på sidelinjen i denne avgjørende delen av statsforvaltningen «øker risikoen for at landet misligholder gjelden sin, noe som kan utløse en global finanskrise».
Hvor stor mulighet søksmålet mot DOGE har til å lykkes, er uklart. Trump har også vist stor vilje til å bruke presidentens makt til å benåde dømte støttespillere og meningsfeller. For eksempel ble de aller fleste av de 1500 som enten var dømt, tiltalt eller siktet for stormingen av Kongressen og vold mot politiet i januar 2021, nylig benådet.
Søksmålet ber en føderal dommer erklære det ulovlig for Musk eller andre fra DOGE å få personlige opplysninger om skattebetalere. Det krever også at finansdepartementet hindres i å tillate dette.
Finansdepartementets strengt bevoktede betalingssystem håndterer pengestrømmen i den amerikanske staten, inkludert 6000 milliarder dollar årlig til trygd, helseforsikring for eldre, føderale lønninger og andre viktige utbetalinger.
I søksmålet som er levert inn, hevdes det at Bessents godkjenning av tilgangen for personalet fra DOGE betyr at «personer fra alle samfunnslag ikke har noen garanti for at deres opplysninger vil få den beskyttelsen føderal lov gir».
Demokratiske folkevalgte uttrykker på sin side dyp bekymring for at politiske aktører får tilgang til pengestrømmen i den amerikanske staten. De hevder det dreier seg om en ulovlig maktovertakelse.
På X skrev Musk «spenning garantert» som svar på et innlegg som påsto at DOGE ville avdekke «en mengde svindel og korrupsjon uten sidestykke i flere statlige departementer».
(©NTB)