Menu
Aktor ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ba nylig om at det utstedes arrestordre på Myanmars juntaleder Min Aung Hlaing. Foto: AP / NTB

Krass norsk fordømmelse av militærjuntaen i Myanmar

Norge har sluttet seg til en krass fordømmelse av militærjuntaen som grep makten i Myanmar for fire år siden.

Av NTB | 01.02.2025 11:11:53

Kriminalitet og rettsvesen: – Vi fordømmer på det sterkeste militærregimets eskalerende vold mot sivilbefolkningen i Myanmar, heter det i fellesuttalelsen som også EU, USA, Storbritannia, Australia, Canada, Sør-Korea, New Zealand og Sveits har undertegnet.

Kuppet i Myanmar i februar 2021 utløste masseprotester som de militære slo brutalt ned på. Tusenvis av mennesker er siden drept, og titusener er fengslet.

Mange i opposisjonen har siden grepet til våpen, og i store deler av landet raser det nå krig mellom regjeringsstyrker og væpnede grupper.

Det anslås at militærjuntaen nå kontrollerer under halvparten av landet.

Borgerkrigen har drevet nærmere 3,5 millioner mennesker på flukt, og nesten hver tredje innbygger, nærmere 20 millioner mennesker, har nå behov for nødhjelp.

Over 15 millioner trenger matvarehjelp, og mange får ikke den helsehjelpen de trenger.

– Økningen i luftangrep i områder uten aktiv konflikt markerer en tydelig opptrapping fra militærets side, heter det i uttalelsen.

– Det er på tide at militærregimet i Myanmar umiddelbart endrer kurs, heter det i uttalelsen.

– Vi oppfordrer sterkt militærregimet til å stanse volden, inkludert skade på sivile og sivil infrastruktur, løslate alle politiske fanger og innlede en genuin og inkluderende dialog med alle berørte parter, heter det videre.

Fredag forlenger de unntakstilstanden i landet med seks måneder, og det er nå uklart om de akter å holde løftet om å holde valg i løpet av året.

Militærjuntaens leder Min Aung Hlaing sier at det trengs «fred og stabilitet» før det kan holdes valg.

– Etter en omfattende, uavhengig og upartisk etterforskning har mitt kontor konkludert med at det er skjellig grunn til å tro at den høytstående generalen og fungerende president Min Aung Hlaing bærer strafferettslig ansvar for forbrytelser mot menneskeheten, sa Karim Khan i forrige måned.

ICCs aktor opplyste samtidig at han akter å be om arrestordre på flere høytstående medlemmer av militærjuntaen.

– Regjeringshærens luftangrep dreper sivile og ødelegger skoler, markeder, gudshus og helseinstitusjoner, heter det i uttalelsen fra Norge og de øvrige landene.

Norge og de øvrige landene anklager også militærjuntaen for «seksuell og kjønnsbasert vold, samt systematisk forfølgelse og diskriminering av alle religiøse og etniske minoriteter» i Myanmar.

Militærjuntaen har så langt vist liten vilje til å etterkomme kravene fra opposisjonen og omverdenen.

Aktor ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) ba nylig om at det utstedes arrestordre på juntalederen i Myanmar, som følge av regimets forfølgelse og overgrep mot den muslimske rohingya-minoriteten i landet.

(©NTB)

Flere nyheter: