Ødelagte dekk og felger på Raglamyr
Flere biler har fått ødelagt både dekk og felger etter at et hull åpnet seg i asfalten ved broa over E134 tirsdag kveld. Det smeller godt når bilene treffer hullet.
Trafikk: Hullet åpnet seg i krysset ved avkjørselen til Brakahaug, etter avkjøringsfeltet – ved krysset mot Fyrbøtervegen.
Veitrafikksentralen bekrefter overfor Radio Haugaland at de har fått inn meldinger om hullet, og at entreprenør er på vei for å utbedre problemet.
Fyllmasse blir lagt i hullet for å rette opp i skaden på veien.
Telehiv
Telehiv er et fenomen som forekommer i veilegemer, der vann har fått samle seg under topplaget, men høyt nok oppe til at det fryser om vinteren.
Hovedproblemet, viser forskning, er fin sand eller leire under veidekket, der en liten iskjerne vil trekke til seg vann fra lagene rundt og etter hvert fryse til en større klump. Slik ekspansjon kan øke volumenet med så mye som førti prosent.
Eventuell asfalt på toppen vil dermed lett kunne sprekke opp. Hulrommene blir mest merkbare når veien er opptint igjen, enten det blir som slaghull eller berg-og-dalbane-effekt.
Erstatning
Dersom dekk og felger på bilen blir ødelagt ved at du kjører i et hull forårsaket av telehiv på en Europavei, kan du ha krav på erstatning, men det avhenger av flere faktorer:
Statens Vegvesen eller Kommunen: Hvis skaden skjer på en vei som er vedlikeholdt av Statens Vegvesen (for Europaveier) eller kommunen, kan det være mulig å kreve erstatning fra dem for skader på kjøretøyet som følge av dårlig veiunderhold. Dette forutsetter at veien ikke har vært forsvarlig vedlikeholdt, og at det er tilstrekkelig dokumentasjon på at hullet var et resultat av manglende vedlikehold.
Krav mot statens veimyndigheter: Du kan fremme et erstatningskrav mot Statens Vegvesen for skaden. Dette krever at det kan dokumenteres at det var et brudd på deres vedlikeholdsplikt. Hvis veien har vært i dårlig stand over lengre tid uten nødvendig reparasjon, kan dette styrke ditt krav.
Dokumentasjon: Det er viktig å dokumentere hendelsen grundig. Ta bilder av hullet, skaden på bilen, og notér eksakte detaljer om tidspunkt og sted for hendelsen. Det kan også være nyttig å få vitner eller politirapport dersom det er flere biler som har fått skader på samme sted.
Forsikringsselskap: I noen tilfeller kan det være enklere å kreve erstatning gjennom egen bilforsikring, spesielt hvis det ikke er lett å bevise at veimyndighetene bærer ansvaret for hullet. Din forsikring kan hjelpe med å dekke reparasjonskostnader, avhengig av hvilken type dekning du har.
Kravprosessen: Det kan være en lang prosess å få erstatning gjennom staten, og det kan være lurt å søke juridisk hjelp for å vurdere sjansene for å vinne saken, spesielt hvis skaden er betydelig.