Hungersnøden sprer seg i Sudan – annenhver innbygger har akutt behov for mathjelp
Nærmere 25 millioner mennesker i Sudan har akutt behov for mathjelp, og hungersnøden sprer seg i det krigsherjede landet.
Krig og konflikter: Fem områder i Sudan opplever nå hungersnød, og nye fem områder står for tur de neste månedene, advarer en ekspertgruppe som på oppdrag av FN løpende vurderer situasjonen i landet.
I Abu Shouk og al-Salam, to leirer for internt fordrevne i al-Fashir, hovedstaden i Nord-Darfur, er hungersnød alt et faktum, slår ekspertene fast.
Det samme er tilfelle i Zamzam-leiren i Nord-Darfur, samt i Nuba-fjellene.
Ekspertene anslår at 24,6 millioner mennesker, rundt halvparten av Sudans befolkning, er helt avhengige av mathjelp de neste fem månedene.
Dette er en økning fra den forrige såkalte IPC-vurderingen til ekspertgruppen, som i juni slo fast at 21,1 millioner mennesker var avhengige av akutt mathjelp utenfra.
– Norge gir nå 170 millioner kroner til å bekjempe sult i Sudan. Pengene går til Verdens matvareprogram (WFP), FNs matvareorganisasjon (FAO) og det humanitære landfondet for Sudan, sier Tvinnereim.
– Denne katastrofen er i stor grad menneskeskapt. Mye av sulten skyldes at ikke hjelpen når fram. Det vi trenger nå er at FN og humanitære organisasjoner får vedvarende og trygg tilgang, slik at de får gitt hjelp i stor nok skala, sier Tvinnereim.
Dagalos RSF-milits har sitt utspring i Janjaweed-militsen som det daværende regimet brukte for å slå ned et opprør i Darfur på 2000-tallet.
Burhan ledet militærkuppet i 2019 og ga deretter Dagalo en ledende post i militærjuntaen. Da en sivil regjering etter planen skulle ha overtatt makten i landet to år senere, ledet de to et nytt militærkupp.
Etter sterkt internasjonalt press ble det inngått en ny avtale om sivilt styre, og RSF skulle etter planen innlemmes i hæren. Da røk de to generalene uklar om hvem som skulle ha kommandoen.
Dagalo får ifølge eksperter våpenstøtte fra De forente arabiske emirater. Dette som takk for at RSF-soldater bisto Emiratene i krigen i Jemen i 2017.
Dagalo har også hatt leiesoldater fra den russiske Wagner-gruppen i sine rekker og besøkte i fjor Kreml for «å styrke båndene til Russland».
Rundt 3 millioner sudanere har funnet veien til naboland som Tsjad, Sør-Sudan, Etiopia og Egypt.
– Sudan er den største fluktkatastrofen verden har sett siden andre verdenskrig, konstaterte Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland under et besøk i landet i november.
– Sudan er også den største sultkrisen i vår tid, målt i antall menneskeliv, slo han fast.
Begge parter i krigen bruker ifølge Egeland sult som våpen og hindrer at nok nødhjelp slipper inn.
Hungersnød truer også i fem andre områder i Nord-Darfur, samt i 17 andre områder i Sudan.
– Ingen andre steder i verden sulter folk i et slikt omfang. Derfor trapper Norge opp støtten til sivilbefolkningen som er rammet av sult i den grusomme konflikten i Sudan, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp).
Sudans to mektigste menn, hærsjefen Abdel Fattah al-Burhan og hans tidligere nestkommanderende, krigsherren Mohamed Hamdan Dagalo, kastet i april i fjor landet ut i en brutal borgerkrig.
Burhans fremste støttespiller er en annen mektig kuppgeneral, Abdel-Fattah al-Sisi, som har hatt makten i nabolandet Egypt siden 2013.
Borgerkrigen har krevd titusenvis av liv og drevet 14 millioner mennesker på flukt fra sine hjem.
(©NTB)