Diktatorfall, kjærlighetsfest og pantergauper – gode nyheter fra året som har gått
Håp om en ny morgen i Syria, flere rettigheter for homofile og pantergauper som trosser oddsen. I et år preget av krig og sorg, er det også flere lyspunkter.
Politikk: På Taiwan ble rettighetene utvidet ved at landet nå også anerkjenner ekteskap mellom homofile par der én er kinesisk. I Kina er det lov å være homofil, men likekjønnede par har ikke lov til å gifte seg eller adoptere, så for mange som har en taiwansk partner åpner lovendringen for at de endelig kan gi hverandre sitt ja.
Likekjønnede par i Hongkong har også grunn til å feire. I november vant de en rettssak mot myndighetene som gir dem rett til å arve hverandre og til å leie kommunale boliger. Det er fortsatt ikke tillatt med likekjønnet ekteskap, så par må reise til utlandet for å kunne gifte seg. Men aktivister har vunnet stykkevise seire det siste tiåret, som endrer diskriminerende politikk om blant annet visum og skatt.
Skjøter har vist seg å være den mest effektive måten å beskytte urfolks land mot avskoging på, og det markerer et betydelig skritt mot å håndtere klimaendringene.
Amazonas er verdens viktigste regnskog og rundt én tredel av verdens kjente plante -, dyre- og insektarter antas å leve der.
Fra kun 62 voksne pantergauper i 2001, har bestanden nå økt til over 2000 voksne og ungdyr i Sør-Spania og Portugal, ifølge IUCN.
– Det er virkelig en stor suksess, sa lederen for IUCNs rødliste, Craig Hilton-Taylor, til AP i juni.
Selv om pantergaupa ennå ikke er helt utenfor fare, gir utviklingen håp for andre dyrearter i samme situasjon.
Assad ble forsøkt styrtet under Den arabiske våren i 2011, men den gang uten hell. Demonstrasjonene utløste borgerkrigen som siden har kostet titusener av syrere livet og sendt millioner på flukt.
Det er stor usikkerhet knyttet til hva som skjer videre i det krigsherjede landet, men Assads avgang har gitt håp til millioner av syrere som drømmer om en bedre framtid i hjemlandet. Det var store fester i gatene etter at regimekollapsen var et faktum.
Lovendringen betyr at det nå er straffbart å gifte seg med noen under 18 år, og barneekteskap straffes med minst 15 års fengsel og store bøter.
Det vestafrikanske landet har også hatt noen av de høyeste tallene på tidlig graviditet og mødredødelighet i verden.
Sju år med arbeid ligger bak prosessen med å få bunaden innskrevet på den anerkjente kulturlisten, noe en rekke frivillige har bidratt til.
Plassen på verdensarvlisten kan styrke utdanningssatsingen på bunads- og tekstilfeltet og hjelpe til å videreføre tradisjonen, ifølge Kulturdirektoratet. Det finnes i dag over 450 ulike varianter av bunader i Norge.
– Jeg ønsker å ta menneskeheten lenger enn den noen gang har vært før, og jeg ønsker å være en del av den reisen, sa hun til Al Jazeera.
Al-Matrooshi er én av kandidatene i Nasas Artemis-program, som har som mål å sende den første kvinnen og den første ikke-hvite personen til månen.
Ingeniører har designet en unik romdrakt til al-Matrooshi, slik at hun fortsatt kan ha på seg hijab som astronaut.
Catalonia ble i mars et av de første stedene i verden som tilbyr kvinner gratis gjenbrukbare mensprodukter. Initiativet er ventet å hjelpe rundt 2,5 millioner spanske kvinner, og hylles som et tiltak som kan øke sjansen for at jenter blir i skole og jobb, samt unngår infeksjoner og toksisk sjokksyndrom.
Det er også gjort gjennombrudd innenfor forskning på endometriose, en sykdom som rammer 190 millioner kvinner i verden og som ikke har noen kur. I 2024 klarte forskere å lage det hittil mest detaljerte kartet over kvinners endometrium, slimhinnen på innsiden av livmoren. Det kan hjelpe forskere med å bedre forstå kvinners reproduktive system og dermed utvikle bedre behandlinger.
Rundt 250 selskaper og 2000 mennesker har bidratt til å gjenoppbygge den over 850 år gamle gotiske katedralen. Prosjektet omtales som tidenes største restaureringsprosjekt i Frankrike.
For første gang på fem år har også innbyggerne i Paris kunne høre lyden av Notre-Dames åtte klokker, som blant annet ga inspirasjon til Victor Hugos verdenskjente bok «Ringeren av Notre-Dame».
Å elske dem man vil er en menneskerettighet, og nå er det også lovfestet i flere land der det tidligere har vært forbudt å være gift med noen av samme kjønn. Spesielt i Asia er det store framskritt. Thailand ble i juni det første landet i Sørøst-Asia og det tredje i Asia til å gjøre likekjønnet ekteskap lovlig, noe som også fikk støtte fra landets konge.
Flere urfolksledere har mistet livet i kampen for å sikre framtiden til sine forfedres land, men det siste året har det vært flere lyspunkt. På rekordtid, mellom juni 2023 og mai 2024, fikk Perus urbefolkning 37 skjøter på landområder i verdens største regnskog, Amazonas.
For litt over to tiår siden var pantergaupa på randen av utryddelse, men vellykket bevaringsarbeid har snudd trenden. I sommer var ikke kattedyret lenger klassifisert som en truet art av Verdens naturvernunion (IUCN).
Etter 13 år med borgerkrig og 54 år med Assad-familiens brutale styre, er diktator Bashar al-Assad styrtet fra makten i Syria. Opprørsstyrker erklærte seier etter at de inntok den syriske hovedstaden Damaskus i starten av desember og Assad flyktet til Moskva.
Barneekteskap har blitt forbudt i Sierra Leone, et land som hittil har hatt blant de høyeste tallene på inngåtte barneekteskap i verden. Saken hylles som en historisk seier for jenters rettigheter.
Norges elskede nasjonaldrakt fikk i 2024 plass på Unescos liste over levende kulturarv, en hyllest til både bruken og det historiske håndverket.
Nora al-Matrooshi fra De forente arabiske emirater ble i mars den første arabiske kvinnen som er uteksaminert fra Nasas astronautprogram.
Årets som har gått har brakt flere gjennombrudd innenfor kvinnehelse.
En sjokkert verden så på da Frankrikes mest ikoniske katedral ble slukt i flammer i 2019. Fem år senere har Notre-Dame reist seg fra asken og fått nytt liv.
(©NTB)