NHO regner med tre rentekutt neste år
NHO tror høyt offentlig forbruk vil skyve de varslede rentekuttene fra Norges Bank ut i tid og regner bare med tre rentenedsettelser i 2025.
Økonomi og næringsliv: NHO legger til grunn at Norges Bank vil sette ned renten tre ganger i 2025, ytterligere to i 2026 og én gang i 2027. Det vil ta styringsrenten fra dagens 4,5 prosent til 3 prosent i 2026. Dette går fram av det fjerde versjon av Økonomisk overblikk for 2024 som NHO la fram tirsdag.
– Ekspansive budsjetter og fortsatt høy kostnadsvekst kan bidra til å holde prisveksten oppe og dermed skyve rentekuttene ut i tid, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.
Han anslår at Norges Bank vil komme med første rentekutt i mars neste år.
Forventningene fra NHO er i tråd med den siste prognosen fra Norges Bank fra september, der det ble anslått tre rentekutt i 2025 og med mulighet for et fjerde. Torsdag legger Norges Bank fram sin rentebeslutning for desember, og da kommer det også nye prognoser for renteutviklingen neste år.
Forventningene fra NHO er imidlertid ulike dem fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som fredag gikk ut med at de venter fem rentekutt i løpet av neste år. I tillegg tror SSB at nordmenns realinntekt vil stige 3,5 prosent i året fra 2025 til 2027.
NHO forventer på den andre siden at boligprisene skal stige med nærmere 20 prosent de neste tre årene. Dette forklares med lavere renter, økt kjøpekraft og at det er lite tilbud av nye boliger.
Bygg- og anleggsbransjen, som har slitt mest gjennom dyrtiden, kan forvente en oppsving, skriver NHO, som varsler en oppgang for norsk fastlands-BNP på 2 prosent neste år og videre framover med 1,75 til 2 prosent de neste to årene.
– Mye henger på at renten kommer ned. Høy kostnadsvekst i bedriftene eller enda flere oljekroner inn i økonomien kan utsette rentekuttene, går det fram av rapporten som peker på at usikkerheten i seg selv kan føre til redusert forbruk og utsatte investeringer.
– Og verdenssituasjonen er mer utfordrende enn på mange tiår, heter det videre, men henvisning til de varslede tollmurene fra påtroppende president Donald Trump i USA og konsekvensene av krigen i Ukraina.
Det pekes også på at Europa sakker etter i den internasjonale økonomiske utviklingen og at Kina har mye å stri med både når det gjelder innenlandsøkonomien og eksporten. Dette blir imidlertid kompensert noe av fortsatt vekst i den indiske økonomien.
NHO peker på at oljepengebruken i Norge er høyere enn forventet, men samtidig at vekstbildet i økonomien har vist seg sterkere enn hva som først var lagt til grunn.
NHO peker på at prisveksten vil bli lavere samtidig som renten vil settes ned. Det vil gi folk en økt reallønn med 2 prosent. Arbeidsledigheten forventes å bli liggende på dagens nivå, men gå noe ned lenger fram i tid.
Samtidig skriver Dørum at det er mye usikkerhet rundt anslagene som gis.