reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Wham! slik de fremsto på albumkunsten rundt «Last Christmas», som utkom i 1984. Foto: Sony Music / Handout / NTB

Skildrer historien bak julelandeplagen «Last Christmas», som fyller 40

Har du ikke hørt den mange nok ganger på radio eller i kjøpesentrene, kan du nå også se historien om Wham!s juleklassiker «Last Christmas» på TV.

Av NTB | 14.12.2024 09:01:44

Religion og livssyn: Låten fyller nemlig 40 år i 2024. Det foranlediget programmet «Wham!: Last Christmas Unwrapped», som BBC står bak, og NRK TV legger ut mandag.

Andrew Ridgeley er blant dem som medvirker. Han kaller hyllestprogrammet «gledelig og rørende»:

– Julen var en spesiell tid på året for George, og julesanger var også en spesiell type sanger for ham, og det var derfor han anså det å skrive en juleklassiker som en av de største bragdene i karrieren sin.

Det sier Ridgeley om sin bandkollega George Michael, som ble funnet død på morgenen første juledag i 2016, 53 år gammel. «Last Christmas» var hans baby – han skrev låten og spilte alle instrumentene, 21 år gammel.

I tillegg til Ridgeley blir også Wham!s kordamer Pepsi DeMacque-Crockett og Shirlie Kemp med for å dele sine historier. Blant annet om innspillingen av musikkvideoen til «Last Christmas», som de var med på.

Artistkolleger som Mary J Blige, Bob Geldof, Neil Tennant og Sam Smith vil dele sine synspunkter om låtens tema, som er ugjengjeldt kjærlighet og tap.

Det loves også en musikalsk og tekstmessig analyse av «Last Christmas». Det kan bli interessant, for låtteksten handler lite om julen og mer om et forhold som gikk skeis etter å ha tilspisset seg «sist jul».

– Det var alltid hovedmålet. George ville ha vært helt fra seg av glede, sa Ridgeley da det skjedde.

«Last Christmas» ligger denne uken på fjerdeplass på VG-listen, mens den er på andreplass på den britiske singellisten – og på vei oppover, ifølge Official Charts. I USA er «Last Christmas» på tredjeplass på Billboard-listen og stigende.

Det kalles Whamageddon, og ifølge Wikipedia handler det om å klare seg fra 1. desember til julaften uten å lytte til originallåten (remikser og karaoke er unntatt). Taper man, må man legge ut emneknaggen #Whamageddon i sosiale medier.

NRK P3 har kjørt Whamageddon for andre år på rad. Nær to uker før jul er halvparten av de 40 NRK-profilene som deltok, ute. Filmpolitiets Birger Vestmo var aller først – og røper at han satte på «Last Christmas» med vilje.

– Jeg er nemlig litt over gjennomsnittlig glad i julemusikk, spesielt i første del av desember og de siste dagene før julaften, sier han ifølge P3.

Selv Taylor Swift har spilt den inn – på 2007-juleplaten «The Taylor Swift Holiday Collection». Sabrina Carpenter gjorde det samme i år, i form av en duett med Chappell Roan for julespesialen «A Nonsense Christmas» for Netflix.

Iført grønne fløyelskjoler og hvite pelser synger de to karaokeaktig foran en gammel TV der teksten ruller forbi, i et rom herjet av festen kvelden før.

– Høytiden har alltid vært så spesiell for meg. Jeg ønsket å lage et varietéprogram som kombinerer musikk og komedie på en måte som føles helt unik for meg, sier Carpenter om showet.

Hyllestprogrammet byr på arkivopptak med Michael, både intervjuer og hans fremførelse av «Last Christmas» på Wembley i 2006. Det loves en nostalgisk film som flommer over minner.

«Last Christmas» brukte hele 36 år på å innta førsteplass på singellisten i Storbritannia: Det skjedde i 2021. Og i fjor plasserte den seg for første gang som mest spilte låt i juleuken – noe som britiske artister tradisjonelt kappes innbitt om.

Samtidig som strømmetallene viser at mange lytter til «Last Christmas», lar også folk verden over det gå sport i å prøve å unngå å lytte til Wham!s juleplage.

Skulle du være lei George Michaels inderlige stemme som synger om «Last Christmas», er det hærskarer av coverversjoner. Ifølge DW er sangen å høre på spansk, tysk, fransk, italiensk, japansk, svensk, portugisisk og en rekke andre språk, i musikkstiler fra salsa til metal, fra folkemusikk til R&B.

(©NTB)

Flere nyheter: