Menu
Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman sammen med Fifa-president Gianni Infantino og Russlands president Vladimir Putin under VM i 2018. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB

VM-vert uten konkurranse – slik havnet mesterskapet i Saudi-Arabia

Saudi-Arabia markerer seg med stadig større innflytelse i idrettsverdenen. Nå har golfstaten sikret seg fotball-VM i 2034, og det loves et «ekstraordinært» mesterskap.

Av NTB | 12.12.2024 06:51:36

Sport: Menneskerettsorganisasjoner som Amnesty og HRW fnyser og advarer. Norges Fotballforbund kritiserer Fifas tildelingsprosess. Men de kunne lite gjøre med at saudiaraberne ble klappet gjennom som VM-verter på Det internasjonale fotballforbundets ekstraordinære kongress.

Fifa og Saudi-Arabia pleier et stadig tettere samarbeid. I fjor ble VM for klubblag spilt i Jeddah, og forbundet inngikk i våres en sponsoravtale med den statseide, saudiske oljegiganten Aramco som skal være verdt over en milliard kroner i året.

Samtidig pågår det en vill idrettssatsing i Saudi-Arabia. Noen kaller det sportsvasking, mens regjeringen i landet insisterer på at målet er å skape nye investeringsmuligheter, forbedre den nasjonale folkehelsen og å utvikle infrastrukturen i idretten.

Landets nasjonale fotballiga har vokst til nye høyder og fått stjerneinnslag som Cristiano Ronaldo og Neymar. VM-vertskapet i 2034 kan bli selve kronen på verket for Saudi-Arabias «Vision 2030»-prosjekt. Og slik har Fifa vært med på å legge til rette for det:

Samtidig som forbundet kunngjorde at VM i 2030 – mesterskapets 100-årsjubileum – skulle starte med tre kamper i Sør-Amerika og deretter deles mellom Marokko, Portugal og Spania, ba de sine medlemsland i Asia og Oseania om å utforske muligheten for å arrangere i 2034.

Fifa har innført regler som sier at når et eller flere land arrangerer et VM, kan ikke noe annet land fra samme kontinentale fotballforbund være vertskap for noen av de to neste. Det betyr at både Nord- og Mellom-Amerika (2026), Europa, Afrika og Sør-Amerika (2030) var ute av dansen.

Australia meldte sin interesse, men ga opp like før søknadsfristen 31. oktober i 2023. Dermed sto Saudi-Arabia brått alene igjen som søkernasjon.

Norges fotballpresident Lise Klaveness hadde kort tid i forkant ytret bekymring for akkurat det.

– Det er en del ting som tyder på at man har slått sammen Saudi-Arabia og Marokko, Portugal og Spania og på en måte flyttet makten ut av kongressalen, sa Klaveness til NTB og fortsatte:

– Man gikk bort fra dette etter Qatar (2022) og Russland (2018). Den gang fikk man en hestehandel der man sa «hvis du tar det året, så får du det året». Da blir det rigging, da. Og veien fra rigging til korrupsjon er ganske kort. Jeg sier ikke at det har skjedd, men jeg er urolig for det.

NFF har kjempet på for mer åpenhet og at Fifa skal følge opp egne reformer og eget ansvar etter Qatar-VM, men hos de aller fleste medlemslandene er Infantino så populær at det ikke stilles nevneverdige spørsmål om Fifas intensjoner.

Saudi-Arabias svært ambisiøse VM-prosjekt – som i henhold til planene innebærer bygging av elleve nye arenaer – kommer til å kreve mange arbeidere.

Ifølge en rapport fra Human Rights Watch er det 13,4 millioner gjestearbeidere i Saudi-Arabia nå, noe som tilsvarer 42 prosent av landets befolkning. Begge tallene er ventet å øke betraktelig fram mot mesterskapet.

Menneskerettighetsorganisasjoner sier de frykter for livene til migrantarbeiderne i et land der det også er forbudt med homofili under sharialoven. I verste fall kan samleie med en person av samme kjønn føre til dødsstraff.

Hammad Albalawi, lederen for den saudiske VM-søknaden, lovet likevel i et intervju med Sky Sports i høst at LHBT-personer er velkomne i landet under fotball-VM.

– Dere vil bli respektert. Dere kommer til å være velkomne i Saudi-Arabia, slik vi respekterer og ønsker alle fra hele verden velkommen, sa han.

I det samme intervjuet avviste han at Saudi-Arabia driver med sportsvasking.

I evalueringen ble risikoen for brudd på menneskerettighetene i landet vurdert til «medium». Menneskerettighetsorganisasjoner raste og beskyldte Fifa for å være delaktig i Saudi-Arabias påståtte overtramp.

Fifa roste søknadene for å ha «en unik, innovativ og ambisiøs visjon for det neste århundret med VM-turneringer».

Saudi-Arabias fotballforbund lover et «ekstraordinært» VM og har lagt opp til spill på 15 stadioner i fem byer, blant annet i Neom, en futuristisk megaby som ennå ikke er bygget.

Og til spørsmålet om når på året VM kan arrangeres: Qatar-VM i november og desember skapte kluss i fotballkalenderen og var upopulært hos mange. Med sommertemperaturer i Saudi-Arabia som kan bevege seg over 40 grader, har Fifa erkjent at det kan bli utfordringer med timingen.

Forbundet har nevnt at det må navigeres rundt «klimaforhold» og «religiøse høytider». Det fører til spekulasjoner om hvorvidt mesterskapet må starte i januar for å unngå en kollisjon med muslimenes fastemåned ramadan.

Kritikken mot Saudi-Arabia som mulig VM-vert begynte lenge før landet formelt meldte interesse for mesterskapet om ti år, men en oppfordring fra Fifa i oktober i fjor satte fart i planene.

På årets Fifa-kongress i Bangkok i mai informerte den mektige Fifa-presidenten Gianni Infantino om at den formelle tildelingen av VM i 2030 og 2034 kom til å skje samtidig på en digital kongress i desember.

Kritikken mot Saudi-Arabia ligner mye på den mot Qatar foran VM i forfjor. Da ble det oppstyr både før og underveis i mesterskapet, blant annet på grunn av bekymringer rundt behandlingen av migrantarbeidere, homofile og kvinner.

Etter omfattende press publiserte Fifa sine evalueringsrapporter av VM-budene for 2030 og 2034. Det skjedde 30. november, under to uker før selve tildelingen. Der ga de Saudi-Arabias søknad en score på 4,2 av 5 og kalte det den sterkeste VM-søknaden noensinne.

(©NTB)

Flere nyheter: