Menu
Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) møtte pressen etter et møte med partene i IA-forhandlingene i Arbeids- og inkluderingsdepartementet mandag. Foto: Heiko Junge / NTB

LO om sykelønn: Regjeringen støtter vårt syn

Forhandlingene om en ny IA-avtale fortsetter. Mandag brukte partene flere timer hos arbeidsministeren for å unngå brudd.

Av NTB | 25.11.2024 15:21:28

Arbeidsliv: – Vi ser på formuleringer. Vi vet jo arbeidsgiversiden har et annet syn. Regjeringen støtter vårt syn i den forstand at den ønsker å frede sykelønnsordninga. Så får vi se på om det er mulig å skrive seg sammen på det, eller om det blir et brudd, sier nestleder Steinar Krogstad i LO til NTB.

Tirsdag ettermiddag møter de på nytt NHO, KS og de andre arbeidsgiverorganisasjonene hos arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).

Mandag morgen kunne det etter det NTB forstår, se ut til arbeidsgiversiden lå an til å ville kaste kortene og erklære brudd i forhandlingene.

Partene er i praksis enige om avtaleteksten og omfanget av en ny IA-avtale – med unntak av hvor lenge sykelønnsordningen skal fredes. Det er helt uaktuelt for LO å inngå noe kompromiss på dette området, slik NHO har foreslått.

– Avtaleperioden skal være fire år, og sykelønna skal fredes i hele avtaleperioden, understreker Krogstad.

LO vil fortsatt ikke utelukke muligheten for brudd etter møtet i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Men etter det NTB forstår, var det mandag ettermiddag en viss bevegelse i forhandlingene, fra en tilsynelatende fastlåst situasjon bare noen timer tidligere.

Den ble første gang inngått i 2001 og er blitt fornyet fire ganger. Gjeldende avtale gjelder fra 2019 til 2024.

I juni ble det klart at sykefraværet for 2023 hadde økt med 17,5 prosent siden 2018, stikk i strid med planene fra den oppdaterte IA-avtalen.

Dette har utløst en diskusjon om behovet for å gjøre noe med sykelønnsordningen, men det er omstridt om, hvordan og når dette skal gjøres.

I et innlegg i E24 søndag skrev LO-leder Peggy Hessen Følsvik at partene er så godt som enige om hele den nye IA-avtalen. Bortsett fra spørsmålet om sykelønn.

– Om arbeidsgiverne imidlertid kan være med på å frede sykelønnsordningen de fire neste årene, så er vi i mål, skrev Hessen.

NHO har nektet å komme LO i møte på kravet om å frede dagens sykelønnsordning de neste fire årene. De har sagt det kan gå an med fredningstid på 18 måneder. Men de valgte å stille til nye forhandlinger.

– Så lenge man er innstilt på å sitte ved samme forhandlingsbord, så er det viktig å bruke tiden. Enn så lenge det er så store spørsmål som vi står overfor, sier direktør for arbeidsliv og politikk, Nina Melsom, i NHO til NTB.

– Det er stor interesse for å bli enige. Det er veldig mye vi enige om, men det er noe som gjenstår, sa arbeidsministeren.

– Jeg vurderer to ting. Det ene er at det er et felles mål om å få det til. Og det andre er at det er et stort ansvar og alvor knyttet til den tematikken vi nå diskuterer.

Brenna ville ikke si noe om hvor lenge forhandlingene kan vare, men viste til at den gjeldende IA-avtalen går ut ved årsskiftet.

– Jeg skal ikke spå verken tid eller utfall, bare registrere at vi har gode samtaler. Og de fortsetter i morgen.

– Nå har vi fått litt hjemmelekse, og så skal vi tenke oss litt om, sier Krogstad.

Avtalen mellom staten og partene i arbeidslivet om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet.

Mandagens møte kom i stand etter at LO på den ene siden og NHO, KS og Spekter på den andre offentlig har satt fram ultimatum om hvor lenge de kan akseptere en fredningstid for sykelønnsordningen.

Brenna ville ikke gå inn på hvilke temaer som hadde vært oppe under møtet da hun møtte pressen etter at møtevirksomheten var avsluttet 13.45 mandag. På direkte spørsmål om sykelønnsordningen var oppe til behandling, svarte statsråden:

Flere nyheter: